Kako izbrati električno kitaro?

hero_electric.jpg

Strat, TL, LP, V, SG, Superstrat, polakustična (jazz kitara), Jazzmaster, Jaguar in vse ostale pošasti. Električne kitare obstajajo v različnih oblikah in barvah, so izdelane iz različnih lesov, imajo različne pickupe, kobilice in tako naprej. Človek se torej zelo hitro lahko izgubi med poplavo vseh kitar, sploh če kupuje svojo prvo. Bodite brez skrbi, saj je tu Muziker, da Vam pomaga izbrati pravo – najprej pa moramo ugotoviti, kakšno glasbilo je za Vas sploh primerno.


Kako izbrati, ko sploh ne vem še, kakšno glasbo želim igrati na kitaro?

V takem primeri je vredna premisleka tudi elekto-akustična kitara. Oba inštrumenta ponujata širok spekter možnosti zvoka, tako da je mogoče tudi na elektro-akustični kitari zaigrati res hud rock solo, na drugi strani pa se da tudi z električno kitaro zaigrati nežno melodijo. Omejitev praktično ni.


Katere karakteristike električnih kitar najbolj vplivajo na zvok le-teh?

Sedaj mogoče že veste, kateri model kitare je najbolj primeren za Vas, a preden se odločite za nakup, premislite še o posameznih delih električne kitare. Prav lahko se zgodi, da boste našli nekaj, kar Vas bo navdihnilo ali Vas usmerilo v pravo smer. Vsak kitarski model ponuja nekaj različnih konfiguracij. To omogoča kombiniranje estetike in zvoka s katerim se poistovetite od prvega momenta.

 

Les

Telesa in vratovi električnih kitar so ponavadi izdelani iz t.i. “tonewoods”. Specifika tega lesa je, da Vam zna “prisluhniti” kako igrate in nato prenesti zvok na različne načine. Vsaka vrsta lesa prenaša zvočne vibracije drugače, kar vpliva na končni zvok glasbila. Kakšne so torej karakteristike različnih vrst lesa?


Pickupi

Gumbki in plastična ali kovinska tablica – to so magnetni sprejmeniki ozrioma pickupi. Te majhne komponente vplivajo na končen zvok električne kitare kar najbolj od vsega, zato je izbira ustreznih magnetov še kako pomembna. Na srečo obstajajo zgolj tri glavne kategorije med katerimi se je enostavno odločiti.


Konstrukcija

Kako celotna konstrukcija kitare vpliva na končni zvok? Obrnite kitaro okrog in preverite na kakšen način je vrat povezan s telesom. Kaj vidite?

Konstrukcija z vijaki je enostavna za servisiranje in zelo udobna, a izgublja del vibracij prav na vijaku in ta izguba vibracij vede k krajšemu sustainu. Če se odločite za kitaro z lepljenim vratom boste zelo zadovoljni z dolgim trajanjem sustaina, a popravilo bo precej zahtevno v primeru incidenta.

Pol akustične kitare (Tudi jazz kitare) so kitare, ki imajo lahko popolnoma votlo ali zgolj delno votlo telo. Zaradi njihove konstrukcije ima les ogromen vpliv na njihov zvok. Načeloma gre za mehkejši zvok in bolj naraven ton. Pol votle kitare pa so opremljene tudi s centralnim blokom lesa, ki znatno pomaga pri omejevanju odzvena (feedback), saj je prav ta tip kitare nabolj podvržen feedback-u.


Strune

Zdi se mi, da razumem vse, kar me je zanimalo o električnih kitarah. Kaj pa strune, so strune res tako pomembne? Absolutno! Strune na kitari so kot menjalnik na kolesu. Če igrate bolj nežno, in ne potrebujete 10 sekundnega delay-a, se lahko popolnoma brez slabe vesti ustalite na manjših debelinah, na primer 9 ali 10.


Obstaja univerzalna kitara katero ne morem zgrešiti?

Da. Večina kitaristov na svetu gre prej ali slej skozi fazo Strat ali LP. Ali kar skozi obe fazi (naenkrat). Ta dva modela kitar veljata za absolutno klasiko, desetletja preizkušeno in še vedno priljubljeno. Če izberete tako kitaro, je največja verjetnost, da ne boste razočarani.

Če je Vaša prioriteta dolga življenska doba strun ali lagodje ob igranju priporočamo izbiro prevlečenih strun (coated), saj so te še dodatno zaščitene pred vplivi korozije in fizične obrabe. Na drugi strani pa so take strune manj svetle po barvi zvoka.


Je kitara dovolj za igranje ali potrebujem še kaj drugega?

kombo.jpg

Vsaka električna kitara potrebuje ojačevalnik ali pa kombinacijo ojačevalnika in zvočnika – znano tudi kot kombo. Da boste svojo kitaro povezali z ojačevalec pa boste potrebovali še kabel.

Prava zabava pa začne ko v kombinacijo dodate še kakšen efekt, ki bo električno kitaro spremenil v enega izmed najbolj vsestranskih glasbil. Izberite pravi kombo in ustrezen efekt, da boste uporabili poln potencial električne kitare!

© 2004-2019 Muziker | Kako izbrati električno kitaro
Logo muziker
Ne zamudite super akcij. Aktivirajte si obvestila.
Aktiviraj