cookies
Naši „piškotki“ ti bojo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Kako izbrati stage piano

16.10.2022
Za 3 min branja
Juraj Haruštiak
Najbolj znana vrsta elektronskih klaviatur je bila izzumljena z namenom, da kar najbolj pristno oponaša zvok akustičnega klavirja ali klavirskega krila in ga obogati z vsem, kar elektronski zvok lahko ponudi. Tu pa se tudi konča seznam podobnosti med električnim klavirjem, keyboardom in stage pianom ter se začne neskončno dolg seznam razlik med prej naštetimi glasbili, ki so se razvile iz različnih potreb oziroma situacij za katere so namenjena.
Kako izbrati stage piano

Razlika med digitalnim klavirjem, keyboardom in stage pianom

  • Digitalni klavir (ali električni klavir) se uporablja predvsem za domače namene in je zasnovan tako, da kar najbolje oponaša zvok in občutek z igranja akustičnega klavirja. Digitalni klavir z dinamično tipkovnico je idealen pripomoček za osvojitev kalvirskih spretnosti.
  • Keyboard je zahvaljujoč svoji enostavnosti idealen začetek do kreativnega sveta klavirskih glasbil. Na njemu lahko hkrati igramo melodijo in glasbeno spremljavo ter zahvaljujoč vgrajenemu zvočnemu procesorju ponuja veliko funkcij, kot so na primer arpeggio, ritmi bobnov, samodejne akorde in efekte tipa reverb, delay ali ekvalizer.
  • Stage piano je namenjen predvsem igranju v živo na odru ali delo v studiu, seveda je odlično uporaben tudi za domačo vadbo. Oblika, dimenzije in teža so bolj podobni tem od keyboarda kakor tistim od digitalnega klavirja. Stage piano je priljubljen izbor profesionalnih pianistov tudi zaradi svojih lahkih in enostavnih transportnih možnosti. Za razliko od keyboarda pa stage piano praviloma nima vgrajenih zvočnikov z izjemo nekaterih modelov. Večina modelov namesto zvočnikov ponuja izhode za priklop do odrske zvočne tehnike ali klavirskega komba ter seveda za namene domače vadbe lahko na praktično vseh najdemo izhod za slušalke.

Tipkovnica

Večina stage pian ima dimanično tipkovnico z obteženimi tipkami ali polobteženimi tipkami z mehaniko kladivc. To pomeni, da tipke reagirajo na intenzivnost pritiska nanje in ponujajo zelo podobno proti utež kot je tista pri tipkah na akustičnem klavirju. Vsak izdelovalec uporablja svoje lastne načine označenja različnih tehnologij oziroma stopenj obteženja, tako da se pogosto srečamo z izrazi kot so Hammer Action, Graded Hammer in podobno.

Zvok

Vgrajen procesor lahko oponaša široko paleto zvokov - od različnih klavirjev, orgel, godal in kitar vse do tolkal in celo ljudske glasove.

Upravljanje

Poleg klavirskih tipk imajo najbolj kvalitetni stage piani še cel arzenal gumbov, potenciometrov in stikal ter seveda zaslone na dotik. Ta mali prenosni zvočni studio lahko torej rihlo reagira na spremembo zbočne nastavitve. Udobno upravljanje funkcij, kot so naprimer preklop zvoka razdeljene tipkovnice, sprememba spremljevalnega zvoka pri refrenu, zmehčanje tona pri sprostitvi tipke, dodajanje registrov k razdeljeni tipkovnicim, aranžiranje, preprogramiranje tipk na aktiviranje spremljav ali raznih efektov in sinteza zvoka.. vse to so zelo cenjene dodane vrednosti prav pri igranju v živo. Bolj sofisticirani modeli ponujajo tudi programe, s katerimi se določeni zvoki lahko izvozijo (exportirajo) v računalnik in tam dalje urejajo. Večina stage pian ima možnost delovanja v načinu MIDI kontroler, ki lahko v računalniku upravlja z glasbo.

Efekti

Enote efektov pri modelih višjih razredov omogočajo poleg osnovnih delayov, reverbov in pitch shiftov tudi samostojno upravljanje z oscilatorji in filtri, efekti kot so pan, tremolo, wah-wah, flanger, chorus, phaser, simulacijo nekaterih tipov ojačevalcev ali vrtečih se zvočnikov, kompresor ali večstopenjski izenačevalnik.

Dodatki

Osnovna oprema vsakega stage piana bi moralo biti kvalitetno stojalo, stol ali klop, slušalke, transportna torba, trden kovček in protiprašno pregrinjalo. Praktična rešitev je lahko tudi ugoden komplet, ki že vsebuje najbolj potrebne komponente dodatkov. S časoma boste gotovo želeli tudi pedal oziroma nožno stikalo in še kakšen kabel za priklop česar koli pač že. Pri delu v snemalnem studiu bodo prav prišli tudi studijski monitorji. Vsak profi glasbenik pa ve, da je pri nastopu v živo najbolj pomembno imeti zvok dobro pod kontrolo, na odru torej priporočamo klavirski kombo.

Povzetek

Stage piano je namenjen naprednim glasbenikom, ki nastopajo v živo ali pa igrajo v snemalnem studiu. Dinamična tipkovnica, večje število tipk in možnost priklopa na slušalke so lastnosti, zaradi katerih je primeren tudi za domačo vadbo. Ponuja sofisticirane možnosti zvoka, efekti in upravljanje ter je hkrati zahvaljujoč svojim kompaktnim dimenzijam ter lahki teži primeren tudi za potujoče glasbenike. Ima enostavno in pregledno upravljanje.


Stage piano