cookies
Naši “piškotki” ti bodo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Kitare

Kitara je glasbeni instrument, ki ne blesti le v klasični glasbi, temveč tudi ob tabornem ognju ali na rock koncertu. Ali že igrate ali se šele učite igrati, vam bomo pomagali pri izbiri in vam predstavili več vrst.

Kakšne vrste kitar poznamo?

Akustične kitare
Akustična kitara je izdelana z resonančno ploščo (telo), katere naloga je ojačati zvok in ga oddajati z ustrezno tonalno barvo. Glede na material strun je razdeljena na klasično (tako imenovano "špansko kitaro"), ki ima nylon strune, Jumbo in Dreadnought (znan kot "zahodni"), ki imajo kovinske strune.

Električne kitare
Električna kitara deluje na podlagi načela zaznavanja vibracij strun nad pickupom, kar odpravlja potrebo po votlem telesu. Ta instrument je pridobil popularnost v 1950-ih, ko je podjetje Fender predstavilo kitaro Fender Stratocaster. Ta model je bil skoraj nespremenjen proizveden do današnjega dne in velja za enega osnovnih tipov električnih kitare. Modeli ST so postali tako temeljni in univerzalni, da jih najdemo tudi pri drugih proizvajalcih.
Kitare Telecaster, prav tako od Fenderja, so postale enako ikonične in priljubljene. Modeli T imajo elegantno obliko z eno izrezano stranico in zaradi čistega zvoka so primerni za mehkejše zvrsti, kot sta country in pop.
Tretji temeljni tip kitare je Les Paul podjetja Gibson. Ta tip je značilen po zaobljenem zgornjem delu in enem izrezu na spodnji strani. Ustreza tršim zvrstem, pa tudi na primer reggaeju ali bluesu.

Elektro-akustične kitare
Elektro-akustična kitara je akustična kitara z magnetnim senzorjem, ki prenaša vibracije prek kabla do izhodnega priključka (jack) ali v vgrajeni predpovečevalnik. Uporablja se v različnih žanrih, kjer je zaželen zvok akustične kitare, vendar z večjo glasnostjo.

Bas kitare
Bas kitara ali bas kitara je zamenjala prej uporabljeno kontrabaso. Njen zvok je nekje med ritmičnimi in melodičnimi sestavinami glasbe ter ustreza vsem slogom. Glede na metodo ojačitve zvoka razlikujemo med akustično bas kitaro in električno bas kitaro.

Zgodovina
Kitara ima bogato zgodovino, ki sega več kot 4000 let nazaj. Skozi leta je nastalo veliko teorij o njenem izvoru in predhodnikih, vendar skoraj zagotovo vemo, da so njene predhodnice dosegle Evropo iz Egipta in Mezopotamije. Ti instrumenti so običajno imeli 4 strune, kar označuje začetek kitare, ki je postala najbolj priljubljena med zgodnjim renesančnim obdobjem 4-strunskih instrumentov v večjem delu Evrope.
Skozi leta se je število strun in njihov material spremenil. Izvajali so poskuse na pritrditvi vratu in obliki telesa. Klasična kitara, znana tudi kot "španska kitara", kot jo poznamo danes, se je pojavila v 19. stoletju. Tehnologije za ojačanje zvoka so začele napredovati, kar je vodilo v ustvarjanje novih vrst.

Začetek igranja kitare
Če še razmišljate o začetku igranja, si definitivno oglejte kitare za začetnike, ali pa lahko kupite kitaro za otroka. Za lažjo izbiro na našem blogu najdete članke o kako izbrati kitaro, kako jo uglaševati in kako se naučiti igrati kitaro.

Izberite tudi ustrezne dodatke, kot so stremnik, izbirnik, nadomestne kitarske strune ali ojačevalec.