Izberi državo za dostavo naročila

Kako izbrati akustično kitaro

03.02.2023
Za 5 min branja
Juraj Haruštiak
Akustične kitare zdijo enake, a že manjša poglobitev v to sfero Vas lahko preseneti kako drugačne so. Če izbirate svojo prvo kitaro in ste v ponudbi izgubljeni ali iščete odgovore na svoja vprašanja, se lahko zanesete na nas.
Kako izbrati akustično kitaro

Akustične kitare zdijo enake, a že manjša poglobitev v to sfero Vas lahko preseneti kako drugačne so. Če izbirate svojo prvo kitaro in ste v ponudbi izgubljeni ali iščete odgovore na svoja vprašanja, se lahko zanesete na nas.

Kakšna je razlika med akustično in klasično kitaro?

Vsi na začetku vprašamo enako vprašanje. Akustična kitara je večja, glasnejša in ima bolj intenziven zvok. To je predvsem zaradi kovinskih strun, ki Vam na začetku lahko povzročijo nekaj manjših odrgnin na prstih. Klasične kitare so ponavadi tišje in imajo bolj mehak zvok, njihove plastične strune pa bodo Vaše prste skoraj masirale. Ko boste torej naslednjič igrali in peli ob tabornem ognju s klasično kitaro, Vas bodo vsi prijatelji z akustičnimi kitarami preglasili. Glasnost in barva zvoka pa nista edini prednosti akustičnih kitar. Vrat na akustični kitari je ožji od vratu klasične kitare, tako da nanjo lahko igrate hitreje. Če nameravate nadaljevati na električno kitaro, bo prehod precej lažjo z akustične kakor klasične. Premislite, probajte in izberite!

Zakaj sem se odločil za nakup kitare in kaj želim igrati?

V glavi imate nekako skrito glasbo, katero želite igrati in če se jo odločite odkriti z akustično kitaro, je pomembno, da izberete pravo. Najbolj vredno razmisleka je verjetno vprašanje, ali želite ustvarjati poln in močan zvok ali bolj nežen zvok, v spremljavi še kakšnih drugih glasbil? Oblika in zvok sta glavni lastnosti kitare, ki vplivata na splošen zvok kitare. Velika telesa kitar tipa Jumbo ustvarjajo močan odziv v srednjih in nižjih frekvencah. Klasika imenovana Dreadnought (tudi Western) je precej uravnotežena, dovolj močna in ima zelo čist zvok. Če iščete kaj bolj kompaktnega ali ne tako intenzivnega, se osredotočite na kitare tipa Parlor.

  • Dreadnought kitare – čista klasika med akustičnimi kitarami, posebna zaradi svojih velikih dimenzij in podobno velikega zvoka. Dreadnought je glasbilo s polnim basom, kristalnimi visokimi toni in zaradi svoje velikosti je tudi precej glasna. Obstaja tudi različica z izrezom pri vratu in prav ta izrez bo izrezal nekaj najnižjih frekvenc.
  • Jumbo kitare – večja zadnja plošča pri jumbo kitarah bo vplivala predvsem na nižje frekvence. Če torej iščete kitaro z intenzivnim, polnim zvokom in solidno glasnostjo, Vas bo najbolj zadovoljila Jumbo kitara.
  • Parlor in traveling (potovalne) kitare – ta glasbila so znana in priljubljena predvsem zaradi ene lastnosti, to je njihova kompaktnost. Če ste kitarist in veliko potujete, premislite o investiciji v manjšo kitaro.

Na kaj morate biti še posebej pozorni pri izbiri glasbila?

Oblika telesa kitare ni edini dejavnik, ki bo vplival na zvok. Tako kot oblika, so pomembni tudi materiali iz katerih je kitara narejena, predvsem njena sprednja, rezonančna, plošča. Sprednja plošča je lahko iz masivnega lesa ali lepljena. Kot ste verjetno pravilno sklepali, masivna konstrukcija bolje prenaša vibracije zvoka in ponuja torej glasnejši in bolj naraven zvok. To seveda ne pomeni, da so kitare z lepljeno sprednjo desko slabe. Pri nakupu kitare z masivno sprednjo desko je nakup vlažilca (humidifier) skoraj obvezen, saj naša geografska lokacija znatno vpliva na les, ki se naravno krči in širi. Strune so na kitari napete s precejšnjim pritiskom, tako da je, predvsem v zimskih mesecih, precej visoka nevarnost poškodbe kitare.

Pravi les za Vas

Pravilna izbira lesa rezonančne plošče Vam lahko znatno pomaga pri polnem razvoju lastnega stila. Če želite nežnejši in tišji zvok kitare, poiščite tako iz cedrovega lesa, v nasprotnem primeru pa kitaro, ki ima zgornjo ploščo iz smrekovine oziroma borovine. Ostali materiali in vrste lesa so tudi pomembni, prav zaradi integracije kitare kot celote in unikatnosti te kombinacije.

  • Mahoganij – srednje trden, gost les z visokoodzivnimi lastnostmi, najbolj znan po svoji izvrstni odzivnosti pri srednjih in nizkih frekvencah. Uporablja se predvsem za izdelavo kitarskih teles in vratov.
  • Lipa – Mehak in relativno lahek les. Lipa je znana po svoji izvrstni dinamiki in močni odzivnosti srednjih frekvenc. Najdemo jo predvsem pri cenejših modelih, predvsem zaradi njene dostopnosti.
  • Palisander – Trden les z visokimi rezonančnimi lastnostmi, katerega najdemo predvsem na ubiralkah kitar.
  • Javor – Zelo trden les, ki je večinoma osnovni gradnik vratov kitar. Javor je znan po svojih odzivnih lastnostih predvsem pri visokih frekvencah.
  • Ebony (ebenovina) – Čudovit in trden les, a hkrati mehak na dotik. Uporablja se predvsem za izdelavo ubiralk dražjih kitar, najbolj pa se obnese pri nižjih frekvencah.

Želim tudi nekaj elektrike

Če želite svojo kitaro priključiti na ozvočenje, Vas verjetno zanimajo različne možnosti, kajne? Izbirate lahko med elektro-akustičnimi kitarami. To so v večini primerov akustične kitare opremljene z mini ojačevalcem in pickupom (odjemnikom). Dovolj je, da tako kitaro povežete na ojačevalnik že lahko uživate v najboljšem iz obeh svetov – akustičnega in električnega.

Obstaja univerzalno dobra izbira, s katero ne morem popolnoma ničesar pokvariti?

Če še vedno ne veste, kakšno oziroma, katero kitaro izbrati, priporočamo kitaro tipa Drednought, znano tudi pod nazivom Western guitar. To glasbilo ima klasično obliko in zato ponuja vsestranski zvok, ki je prijeten za poslušanje in bo takoj pritegnil Vašo pozornost.

Je sama kitara dovolj ali bom potreboval še kaj drugega?

Akustična kitara je inštrument, ki ponuja ogromno svobode – zavesite jo na rame in sledite svojemu srcu. Vsekakor priporočamo tudi kitarski kovček, da se kitara slučajno ne zmoči. Vlažilec bo tudi prav prišel, da bo kitara še dolga leta ostala sveža. Uglasite se še kaj.


Akustične kitare