cookies
Naši „piškotki“ ti bojo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Kako izbrati keyboard

12.10.2022
Za 5 min branja
Juraj Haruštiak
Najbližji sorodniki keyboarda so digitalni klavirji in stage piano, katerim so najbolj podobni s svojim izgledom, dimenzijami in težo. Medtem ko je stage piano namenjen predvsem igranju v živo na odru in profesionalnemu delu v studiu, ima lahko keyboard precej bolj univerzalno uporabo. Idealen začetni korak v svet glasbil s tipkami in hkrati kreativen inštrument nabito poln s funkcijami. Solidni keyboard se da danes kupiti za zelo fer ceno in dovoli si ga lahko tudi začetnik oziroma amater.
Kako izbrati keyboard

Prednosti

Glavna prednost je njegova univerzalnost. Na odru lahko nadomesti cel orkester, v domačih razmerah se lahko uporabi kot vadba za klavirsko igranje. Zahvaljujoč svoji nizki teži in kompaktnim dimenzijam se enostavno prenaša in shranjuje tudi v manjšem stanovanju. Ne zavzema niti toliko prostora kakor digitalni klavir in na razliko od stage piana ima svoje lastne vgrajene zvočnike, tako da je priklop na slušalke samo še dodatna prednost, ne pa nujno potrebna rešitev.

Funkcije

Tipične funkcije keyboardov so samodejni sprevodi, samodejni akordi, apreggio, generator ritmov bobnov ali pa različni efekti, recimo reverb, delay ali equalizer. Prav zaradi vseh teh možnosti in funkcij se keyboard pogosto omenja kot glasbilo, ki igra samo. Ponujene funkcije so sicer različne od proizvajalca do proizvajalca a velike razlike se najdejo tudi med najbolj popularnimi znamkami v tem segmentu kot so recimo Kurzweil, Korg, Roland, Yamaha, Casio, a te osnovne funkcije in parametri so lahko dobra pomoč pri izbiri tistega pravega keyboarda.

Dinamika

Zmožnost inštrumenta proizvajati različno izhodno glasnost pri različni intenzivnosti pritiska na tipko. Dinamična klaviatura je neizogibna za osvojitev pravilnih navad igranja na klavir.

Polifonija

Nam pove, koliko tonov naenkrat lahko keyboard hkrati proizvede iz zaigra. Večja je polifonija, bolj avtentičen bo zvok keyboarda.

Apreggio

Razdeljen akord zaigran kot zaporedje tonov. Pri igranju se uporablja kot osnovna ali spremljevalna melodija in pianist lahko določi zaporednje, tempo ali kadenco.

Efekti

Najbolj pogosti efekti na klaviaturah so reverb, chorus, delay ali pa ekvalizator. Reverb ustvarja prostorsko globino zvoka, chorus podvaja ton in nato rahlo razglasi, delay oponaša učinek odmeva in ekvalizator se uporablja za natančnejše oblikovanje zvoka.

Samodejni sprevodi

Sestavljeni so iz ritmičnih vzorcev ali pa osnovnih oziroma temeljnjih sklad z različnimi glasbili različnih žanrov in slogov.

Sekvencer

Vgrajeni sekvencer omogoča snemanje lastnih skladb v posamezne stezi in shranjevanje na zunanji medij ali pa vgrajen spomin.

Keyboardi za otroke

Zmanjšano ohišje, mini tipke, pester dizajn in nizka teža (do 1,5kg) ne bodo nikogar pustili v dvomih, da so keyboardi s te kategorije namenjeni malim otroškim prstom. Pri podrobnejšem primerjavi pa je vsak začuden, koliko razlik je med modeli. Nekateri so manjše različice grand piana in imajo celo dinamično tipkovnico, kar je res lepo presenečenje v tej kategoriji. Spet drugi modeli so kakor izrezani iz sci-fi filma. Zahvaljujoč silikonskemu materialu so upogljivi in celo zložljivi. Nekateri modeli imajo posebne načine učenja za razvijanje otroške kreativnosti in še dodatno spodbujajo učno pot otrok z različnimi zvoki živali ali prevoznih sredstev. Za zabavo bo poskrbel poseben način učenja s kviz vprašanji in sicer tako, da mora otrok uganiti točen zvočni efekt ali pa noto. Še najboljši pa so ti, ki omogočajo lastno sestavo skupine z dodajanjem različnih inštrumentov.

Keyboardi brez dinamike

Modeli za začetnike ponujajo najbolj osnovno. Na voljo so različice s 49 ali 61 tipkami, melodije, spremljave, stili in ritmi. Bolj sofisticirani modeli iz te skupine se lahko pohvalijo tudi s funkcijo split, ki omogoča razdelitev oziroma razpolovitev tipkovnice na različne registre, tako da lahko ena roka igra na primer bas linijo, druga pa recimo melodijo na flavto. Standard pri večini modelov je izhod za slušalke, funkcija samodejnega izklopa ali pa napajanje s pomočjo baterij. Najbolj napredni modeli pa ponujajo celo USB priklop za povezavo z računalnikom.

Keyboardi z dinamiko

Dinamična tipkovnica igra pomembno vlogo pri izbiri. Dinamika približuje igro na keyboardu občutku igranja na pravi klavir in je prav zaradi tega prehod na piano precej lažji in bodoči pianist tako precej lažje osvoji pravilne navade. Modeli srednjega razreda ponujajo tudi ogromno količino kreativnih funkcij, kot so recimo sekvencer, upravljalec ritmov, večstezni mix, apreggiator ali vgrajen DSP efekt, ki oponaša vrteči se zvočnik in tako končnemu zvoku doda tipičen starinski priokus. Samoumevnost je seveda večje število samodejnih spremljav in nekateri proizvajalci ponujajo celo možnost nastavljanja teh spremljav v realnem času v odnosu od zaigranih akordov. Drugi proizvajalci v tem razredu mislijo na možnost igranja spremljevalnih formatov kot so SMF, MP3 ali WAV in omogočajo brezžično komunikacijo s pametnim telefonom ali tablico, kar seveda prinaša možnost deljenja glasbe preko različnih brezplačnih aplikacij.

Profesionalni keyboardi

Modeli profesionalnega razreda imajo dinamično tipkovnico in omogočajo snemanje, urejanje in shranjevanje vlastnih tvorb s pomočjo SD kartice, USB ključa ali pa vgrajene spominske enote. Ponujajo tudi možnost mešanja zvokov ali pa ustvarjanja vlastnih spremljevalnih ritmov. Dodana vrednost nekaterih modelov je pregleden zaslon na dotik, link izhod za priklop na mešalno mizo ali direktno v zvočnik ali pa celo profesionalni video izhod, ki lahko na zunanjem monitorju predvaja besedila pesmi. Zaradi svojih kreativnih funkcij so namenjeni za popolno uporabo na odru. Samoumevnost je dinamična tipkovnica s funkcijo aftertouch, ki ponuja dodaten vpliv na zvok in procesor z vgrajenim SSD diskom, ki bo zelo pomagal pri procesiranju zvokov, podatkov, MIDI datotek, samplov, mp3 formatov ali WAV datotek z nekompromisno hitrostjo odziva. Keyboardi najvišjega razreda imajo ponavadi tudi vhod za mikrofon in vgrajen zvočni procesor, s katerim lahko izvajalec svoj glas spreminja kar na napravi sami ter ga meša z različnimi zvoki in efekti. Češnja na vrhu torte pa je še prikaz notnega črtovja in not naravnost na zaslonu naprave.

Dodatki

Keyboard je prenosno glasbilo z nizko težo in kompaktnimi dimenzijami. Pri prenašanju definitivno ne priporočamo računati na neuničljivost glasbila, temveč raje nakup ustrezne torbe, dražji keyboardi si prav gotovo zaslužijo višjo stopnjo zaščite, najbolje kar trden kovček. Če keyboard nameravate uporabljati za igranje na odru, gotovo priporočamo dobro stojalo in mogoče kakšno prenosno klavirsko klop. Keyboardi sicer imajo lastne zvočnike, a v domačih razmerah ali snemalnem studiu znajo prav priti dobre slušalke. Veliko modelov višjih razredov ponuja možnost shranjevanja svojih kreacij na prenosne spominske medije. Tudi na klavirski pedal se človek kar hitro navadi, je neverjetno prijetno upravljati modulacijo zvoka kar s stopalom.

Dober način, kako dobiti keyboard v bogatem paketu s kompletnimi dodatki in hkrati še prihraniti, je izbira ugodnega kompleta.


Keyboards