cookies
Naši “piškotki” ti bodo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Kako izbrati kitaro

Za 4 min branja
Juraj Haruštiak
Na začetku je najpomembnejša pravilna izbira. Prva kitara je lahko zabavna, lahko pa tudi velika demotivacija. Konec koncev postopno obvladovanje inštrumenta prinaša veliko poskusov, napak, še več poskusov... in na žalost še več napak. Zato že na začetku izberi kitaro, ki te bo motivirala za nadaljnje igranje, tudi ko boš naleteli na prve ovire. Toda, kako se pravilno odločiti, če nimaš izkušenj? Postavi si nekaj vprašanj, da boš lažje dobil boljšo predstavo o široki ponudbi kitar.
Kako izbrati kitaro

Za kakšen namen bom kitaro uporabljal/a?

Ni najbolj pomembno, če ste že takoj na začetku smrtno resni glede svoje glasbene kariere ali zgolj želite poizkusiti nov hobi. Za začetek boste potrebovali predvsem trdno voljo in glasbilo, ki “odpušča” napake. V primeru klasičnih in električnih kitar so možnosti neskončne. Odličen zvok in obzirnost do Vaših prstov boste gotovo našli.

Kakšno zvrst glasbe želim igrati s svojo novo kitaro?

Eno izmed najbolj odločujočih vprašanj pri vsakem kitaristu začetniku. Če vam je bližje pošastna glasnost in trdi zvoki, definitivno priporočamo električno kitaro. Če pa bi s svojim igranjem radi navduševali ljudi, ne glede na čas in prostor, priporočamo akustično oz klasično kitaro. Izbira je Vaša. Sami najbolj veste, kakšna glasba vam igra v srcu in kakšna bo s srca najlažje šla.

Stvar je precej preprosta – dražja glasbila so bolj prijetna na dotik, zvenijo boljše, lažje se igrajo in naučijo igrati. To seveda ne pomeni, da morate pri nakupu prve kitare razbiti prašička in svojo težko zasluženo plačo v celoti nameniti nakupu. Če vas igranje resnično zanima ter navdušuje, predlagamo, da razmišljate o vrednosti nekje med 300-500 Eur. Če nameravate svojo kitaro uporabljati zgolj za zabavo (s čimer ni nič narobe), bo tudi manj kot 250 Eur zadostovalo.

Kaj naj iščem v samem glasbilu?

V primeru akustičnih in elektro-akustičnih kitar je najbolj pomemben les, iz katerega so izdelane in sam proces izdelave. Kako različne vrste lesa različno vplivajo na zvok si lahko preberete tukaj. Če se odločate za električno kitaro, ne spreglejte našega nasveta glede lesa in magnetov, ki smo ga za vas pripravili tukaj.

Kako naj izberem pravo kitaro, če se še vedno ne morem odločiti?

Razmislite o svojih najljubših skladbah, glasbenikih ali žanrih na splošno. Rokerji verjetno igrajo na kitare tipa LP, ST in T-model, metalci naj se osredotočijo predvsem na kitare z veliko izhodno močjo, privržencem narodno zabavne in ljudske glasbe priporočamo akustične kitare in ljubiteljem latino ritmov so usojene klasične kitare. Bodite pozorni pri svojem raziskovanju in še bolj pozorni pri izbiri.

Katere so najbolj znane znamke kitar?

Če želite priseči na kvaliteto že od samega začetka, izberite kakšnega izmed največjih proizvajalcev. Pri električnih kitarah sta največja velikana zagotovo Fender in Gibson, a razmisleka definitivno vredna je tudi legendarna japonska znamka Ibanez. Na polju akustičnih in elektro-akustičnih kitar definitivno dominirajo Martin, LAG in Takamine, če pa izbirate klasično kitaro, bo Yamaha kar najbolj ustrezna izbira.

Razlike so precejšnje. Draga glasbila so ponavadi izdelana iz boljšega lesa in so opremljena z boljšimi komponentami ter uglašena s strani strokovnjakov za lagodno igranje že od začetka. Poleg tega VEDNO zvenijo odlično. Poceni inštrumenti imajo v primerjavi z dražjimi precej pomanjkljivosti, vendar jih kot začetnik mogoče niti ne boste opazili. Vsekakor pa boste prej ali slej začutili potrebo po nakupu “nečesa boljšega”.

Kaj je najboljši nasvet, če želim kompromis?

Vsaka kitara ima svoj ideal, od katerega se vsi modeli odvijajo in razvijajo. Če torej želite absolutno klasiko, vas ne bomo prepričevali drugače. Med električnimi kitarami, lahko najboljše kompromise najdemo pri Stratocaster in Les Paul modelih. Spadajo med ene izmed najstarejših modelov in še danes dominirajo večino. Stratocaster ima rahlo ostrejši in višji zvok z nekako bolj “steklenim karakterjem” (na primer Jimi Hendrix, David Gilmour in John Frusciante). Les Paul je mehkejši in če smo Stratocaster opisali s stekelnim karakterjem je Les Paul “sladek kot med” a vseeno je pri pravih nastavitvah in z uporabo zadostne energije lahko trd in agresiven (kot Jimmy Page, Slash in Zakk Wylde). Pri akustičnih in elektro-akustičnih kraljuje legendarna oblika Dreadnought, ki je zaslovela po istoimenskem modelu znamke Martin. Zaprite oči in predstavite si akustično kitaro – točno tako, to je skoraj gotovo Dreadnought, preverite. Bogati nizki toni, velik poln in glasen zvok – enostavno ne morete zgrešiti.

Če se odločate za nakup klasične kitare, bodite še posebej pozorni na velikost. Te kitare se namreč izdelujejo v različnih velikostih, tako za odrasle kot tudi za otroke. Priporočamo še posebno pozornost pri naročanju, da ne boste odvili paketa in ugotovili, da konca kitare ne dosežete ali nasprotno, da je tako majhna, da bi lahko nanjo igrali z eno roko. Standardna oziroma odrasla velikost je ponavadi označena kot 4/4. Od tukaj naprej ste samo še vi in vaša nova kitara. Ostanita uglašena in skrbita zase. Samo od vas je odvisno ali boste kitaro po nekaj mesecih opustili ali postali svetovno znana zvezda.

Najnovejši izdelki: Kitare