Izberi državo za dostavo naročila

Kako izbrati kombo

Posodobljeno 04.09.2023
Za 5 min branja
Juraj Haruštiak
Električna kitara je glasbilo, ki prej ali slej potrebuje dober ojačevalec. Kakšen ozrioma kateri ojačevalec pa je dober in kako hitro ga bom potreboval? Upamo, da bo izbira pravega ojačevalca lažja, ko preberete naše nasvete in smernice. No, pa pojdimo!
Kako izbrati kombo

Kakšna je razlika med ojačevalcem in kombom?

Kitarski ojačevalnik je izraz, ki se največ krat uporablja v povezavi z “glavo”. Gre za ojačevalec, ki ima popolnoma vse, razen ene stvari – zvočnika. Zato potrebuje zvočnik oziroma skrinjo z zvočnikom, ki vso čarovnijo ojačevalca prinese v življenje z vašim individualnim zvokom. V primeru komba pa nam že samo ime pove, da gre za zaključeno kombinacijo ojačevalca in zvočnika ali večih zvočnikov. Kombo je praviloma lažji in zaradi tega bolj prenosen. Na drugi strani pa je ravno zaradi majhnosti manj primeren za koncerte v zaprtih klubih. Prostor, ki ga boste prihranili z uporabo komba, namesto kombinacije ojačevalne glave in zvočnika pa bo gotovo razveselil vaše soigralce.

Za kaj je kombo/ojačevalec dober?

To je začetek enega izmed najbolj pomembnih korakov pri izbiri opreme. Za tišje oziroma mehkejše žanre bo manjši kombo več kot zadosten, mogoče še boljši, saj bo čisti zvok bolj prišel do izraza. Pri domači vadbi boste ocenili visoko funkcionalnost in kompaktnost manjših kombo modelov. Medtem ko boste na velikem koncertnem odru potrebovali nekaj močnejšega. Izberite svoj novi ojačevalec na podlagi bodoče uporabe.

Obstajajo kakšne osnovne vrste ojačevalcev?

Na splošno lahko ojačevalce razdelomi med ojačevalce s vakuumskimi elektronkami, polprevodniške ojačevalce in hibridne ojačevalce. Ta delitev ne predstavlja zgolj strukturo in tip ojačevalca, ampak definira tudi zvočne karakteristike in dinamiko. Kot absolutno klasiko priznavame ojačevalce z elektronkami, kar pa še vedno ne pomeni, da vaš novi ojačevalec ne more biti polprevodniški oziroma tranzistorski ali pa hibrid.

Zakaj izbrati polprevodniški/tranzistorski ojačevalec?

Tranzistorske ojačevalne glave - ozrioma polprevodni ojačevalniki so bili razviti kot moderna in zanesljiva alternativa ojačevalcem z elektronkami in tako dosegli največjo slavo v 80ih letih prejšnjega stoletja. Tranzistorski ojačevalniki so znani po manjši dinamiki in bolj naravnemu zvoku, a so tudi bolj zanesljivi zaradi svojega ekstremno trdnega okvirja. Poleg vsega že naštetega je pri tranzistorskih ojačevalcih tudi precej manjša verjetno popačenja zvoka oziroma distorzije, tako da zvok ostaja glasen in čist. So popolna izbira za Jazz glasbenike.

Zakaj izbrati ojačevalec z vakuumskimi elektronkami?

Ojačevalne glave z elektronkami - ojačevalci z vakuumskimi elektronkami so resnična klasika in prva izbira pri večini kitaristov. Ta zastarela a preizkušena zasnova ojačevalca ponuja precej naraven in zelo dinamično bogat zvok. Elektronke so precej občutljive, predvsem na napake in nepravilnosti zaradi temperature, vlažnosti ali močnih vibracij. Ojačevalci z elektronkami so najbolj znani po svoji naravni distorziji zvoka, ki je zelo bogata s harmonijami, udobna in pride najbolj do izraza z uporabo različnih pedalov.

Zakaj izbrati hibridni ojačevalec?

Hibridne ojačevalne glave - v večini primerov ponuja to najboljše iz obeh svetov. Ponavadi predojačevalec uporablja elektronke, medtem ko je „po-ojačevalec“ polprevodniški oziroma tranzistorski, saj je njegova vloga predvsem izhodna glasnost in končen output. Znani so po svoji zanesljivosti, dinamiki in solidnemu zvoku.

Kako močan kombo/ojačevalec potrebujem?

Izhodna moč je še en izmed faktorjev, ki znatno vpliva na končno zadovoljstvo kitaristov. Vsekakor pa je dobro vedeti tudi, kaj te številke pomenijo. Načeloma lahko izhodno moč smatrate kot nekakšno osnovno referenco glasnosti, a treba je poudariti, da so ojačevalci z elektronkami RESNIČNO glasnejši od tranzirstorskih ojačevalcev, ki imajo na papirju enake številke. To je še posebej res pri ojačevalcih z izhodno močjo pod 15-30W.

Predstavimo si torej hipotetično situacijo, da želite igrati v skupini, kjer je tudi bobnar. Če se odločite za tranzistorski ojačevalec boste potrebovali vsaj 50W izhodne moči, medtem ko bo pri ojačevalcu z elektronkami mogoče zadostovalo že 15W izhodne moči. Če nameravate igrati zgolj doma ali sodelovati v akustičnem duetu, bo 20-30W kombo več kot zadostoval za začetek.

So pomembne še kakšne druge razlike poleg izhodne moči?

Na zvok komba v veliki meri vpliva tudi sama postavitev zvočnikov. Na prvem mestu je predvsem premer oziroma velikost zvočnikov tista, ki vplica na zvok. Zvočniki s premerom 8” zvenijo manj polno kot zvočniki s premerom 12”. Kombo z dvema zvočnikoma velikosti 12” je popoln za koncerte v večjih klubih.

Je kitarski kombo ali ojačevalec primeren tudi za elektro-akustično kitaro?

Domišljija in kreativnost res nimata meja, a če se nagibate k igranju na elektro-akustično kitaro, močno priporočamo kombo za akustično kitaro. Za razliko od navadnega komba so elektro-akustični prirejeni v frekvenčnih odzivih, da lahko zajamejo in ojačajo poln razseg naravnih zvokov in ne ustvarjajo distorzije.

Potrebujem k kombu še kar koli drugega?

Upamo, da smo vam vsaj malce približali področje kitarskih ojačevalcev in s tem olajšali izbiro svojega prvega. Ne pozabite kupiti kabla, s katerim boste povezali ojačevalec in kitaro. Priporočamo izbrati dražji kabel, saj je to direktna in tudi edina povezava med vašim glasbilom in željenim zvokom. Sčasoma boste med kitaro in ojačevalec gotovo želeli priklopiti še enega ali več pedalskih efektov. Kako izbrati te prave lahko preberete tukaj. Želimo vam veliko zabave ob odkrivanju zvokov!


Kitarske komba