cookies
Naši „piškotki“ ti bojo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.

Kako izbrati ukulele

18.09.2023
Za 5 min branja
Juraj Haruštiak
Ukulele je majhen inštrument z odličnim zvokom in je morda prav zato tako priljubljen. Vendar je trenutno teh majhnih inštrumentov toliko, da se v velikem morju raznih modelov, velikosti in dizajnov enostavno izgubiš. Zato smo zate pripravili majhen vodnik, ki ti bo pomagal spoznati osnovne lastnosti in značilnosti posameznih modelov.
 Kako izbrati ukulele

Kaj me je pripeljalo do odločitve za nakup ukulele in kaj želim igrati?

Razlogov za nakup ukulele je več - je lahek, majhen, kompakten in zelo muzikalen glasbeni inštrument, s katerim je super potovati. Nikar ne pozabi, da tudi izgleda cool.

A si že razmišljal, kako želiš uporabiti ukulele? Mogoče želiš igrati na ta inštrument v skupini, morda želiš samo igrati doma zase. Morda si član ukulele orkestra in imaš vlogo basista, kaj pa zdaj? Pri izbiri pravega inštrumenta bomo skupaj s tabo razmišljali o različnih scenarijih in ti poskušali kar najbolj pomagati. V primeru ukulele imaš na izbiro 5 vrst, ki se razlikujejo ne samo po velikosti, temveč tudi po uglasitvi.

  • Soprano ukulele - najbolj razširjena vrsta ukulele, ki se ponaša z neverjetno kompaktnostjo in prenosljivostjo zahvaljujoč najmanjšemu ohišju. Običajno ima 12-15 prečk in GCEA uglaševanje.
  • Koncertne ukulele - ta tip je le nekoliko večji, kar zagotavlja večjo glasnost in gostejši zvok. Ponavadi ima razpon 15-20 prečk in GCEA uglaševanje. Koncertne ukulele spadajo med najbolj priljubljene modele.
  • Tenor ukulele - spet nekoliko večje telo in spet gostejši zvok, bogat z nizkimi frekvencami. Ponavadi ima razpon 15 ali več prečk in GCEA uglaševanje.
  • Bariton ukulele - ukulele z velikim telesom, ki izstopa v polnem in gostem zvoku. Običajno ima razpon 19 ali več prečk in uglaševanje DGBE. Pripravite se na večji obseg.
  • Bas ukulele - ta inštrument se ponaša z največjim trupom, ki je še vedno zelo kompakten in primeren za potovanje v primerjavi z drugimi strunskimi inštrumenti. Pričakujete lahko veliko več basov v zvoku, ki odlično podpira akordno igranje koncertnih ali tenorskih modelov. Razpon tega inštrumenta je 19 ali več prečk. Bass ukulele se uglasi v EADG tonih.
  • Guitalele - hibrid kitare in ukulel, za razliko od ukulel ima ta mini kitara kar 6 strun. Zveni malce bolj živo od standardne kitare. Idealen štart do sveta kitar s plastičnimi strunami. Pri igranju na to glasbilo se uporablja standardni prijem akordov, kakor pri navadni kitari. Najbolj pogosto se uglaša malce višje od navadne kitare, uporablja se uglasitev A-D-G-c-e-a.
  • Ostale ukulele - to so resnično eksotični primeri v kategoriji ukulel. Glasbila z nenavadnimi oblikami ali materiali ne bodo samo skočili v oči, amapk tudi v ušesa. Prav zaradi svojega unikatnega in neponovljivega zvoka bodo pritegnila pozornost na vsakem odru in dobri zabavi.

Na kaj je potrebno paziti pri izbiri inštrumenta?

Poleg velikosti obstaja še en dejavnik, ki lahko močno vpliva na zvok - material in izdelava. Inštrumenti z masivno sprednjo ploščo prenašajo vibracije iz strun veliko bolje kot inštrumenti z lepljeno sprednjo ploščo. Vendar so takšni inštrumenti dražji. Tako boš verjetno moral izbirati med cenovno dostopnostjo ali vrhunskim zvokom. Vendar vedi, da ne glede na to, kaj boš izbral, zagotovo ne boš izgubil popolne izkušnje in veselja do samega igranja inštrumenta.

Rabi iskro?

Ukulele so relativno tiho akustično glasbilo, a obstajajo tudi verzije z vgrajenim sprejemnikom. Elektro-akustične ukulele bomo najpogosteje srečali na odrih, v glasbenem klubu ali pa v snemalnem studiu - enostavno povsod tam, kjer je treba akustičen zvok ojačati. Del elektronike je ponavadi tudi vgrajen uglaševalec, zahvaljujoč kateremu se glasbilo lahko hitro in enostavno uglasi, tudi v najbolj zahtevnih zvočnih pogojih. Pri nakupu ukulel z vgrajenim sprejemnikom je treba misliti tudi na izbiro ustreznega kabla za glasbilo in ojačevalca.

Ali obstaja tip ukulele, ki je na splošno najboljša za začetnika?

Če se še vedno ne moreš odločiti in iščeš vsestranski inštrument, ki je absolutna klasika med vsemi ukulelami, posezi po koncertni ukulele. Koncertni ukulele je majhen, kompaketn, udoben in tonsko vsestranski. Pogrešal boš le krilo iz slame in venec iz rož okoli vratu. :)

Ali bo samo ukulele dovolj ali potrebujem še kaj drugega?

Bo dovolj, vendar obstaja nevarnost, da se bo na potovanju zmočil, ali pa da bo preveč pihalo in bo v njemu prah. Mogoče se boste razjezili in se bo strgala struna ali pa vam ne bo udobno igrati stoje. Veš, kam to pelje - vedno je dobro imeti pri roki kovček ali torbo, ki ne samo da ščiti inštrument, ampak tudi olajša prenašanje ukulele. Prav tako boš prej ali slej rabil rezervne strune ali kakšen uglaševalec in pas.

Ne pozabi niti na to, da boš verjetno moral svoj ukulele nekam nasloniti ali obesiti. Če jemlješ svoje igranje na ukulele bolj resno, izberi tudi zanimive note.

Odlična rešitev, kako pri nakupu ne pozabiti na nič pomembnega in hkrati tudi prihraniti nekaj denarja, je nakup ugodnega kompleta.


Ukulele

Logo muziker
Ne zamudite super akcij. Aktivirajte si obvestila.
Aktiviraj