cookies
Naši „piškotki“ ti bojo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.

Kako izbrati elektricno kitaro

Posodobljeno 04.09.2023
Za 5 min branja
Juraj Haruštiak
Strat, TL, LP, V, SG, Superstrat, polakustična (jazz kitara), Jazzmaster, Jaguar in vse ostale pošasti. Električne kitare obstajajo v različnih oblikah in barvah, so izdelane iz različnih lesov, imajo različne pickupe, kobilice in tako naprej. Človek se torej zelo hitro lahko izgubi med poplavo vseh kitar, sploh če kupuje svojo prvo. Bodite brez skrbi, saj je tu Muziker, da Vam pomaga izbrati pravo – najprej pa moramo ugotoviti, kakšno glasbilo je za Vas sploh primerno.
Kako izbrati elektricno kitaro

Kako izbrati, ko sploh ne vem še, kakšno glasbo želim igrati na kitaro?

V takem primeri je vredna premisleka tudi elekto-akustična kitara. Oba inštrumenta ponujata širok spekter možnosti zvoka, tako da je mogoče tudi na elektro-akustični kitari zaigrati res hud rock solo, na drugi strani pa se da tudi z električno kitaro zaigrati nežno melodijo. Omejitev praktično ni.

 • ST-Modeli – Resnična klasika, ki je skozi čas postala sinonim za električno kitaro. Najbolj domača je v zvrsteh kot so rock, blues, hard rock in metal. Med oboževalci (ali bolje rečeno igralci) tega modela lahko najdemo najbolj znane glasbenike vseh časov, kot so recimo Jimi Hendrix, David Gilmour, John Frusciante, Eric Clapton in Buddy Holly.
 • Singlecut – Že več kot 60 let sodi zvok Les Paul med najbolj ključne sestavine zvokov električne kitare. Trdi in težki riffi ter sladke solaže; to so lastnosti, ki so najbolj navdušile legende, kot so recimo Jimmy Page, Slash, Zakk Wylde, Bob Marley in Billie Joe Armstrong.
 • Super ST-Modeli – Čeprav izgled teh modelov spominja na preteklost, gre definitivno za glasbilo sedanjosti, ki Vas bo prepričalo s svojo močjo in vsestranskostjo. Možnost zelo hitrega igranja, visok izhodni signal in brezkompromisna kvaliteta. V rokah jo najraje držijo velikani, kot na primer Steve Vai, Eddie Van Halen in Joe Satriani.
 • Hard & Heavy – Vsak ljubitelj težke distorzije bi izbral inštrument iz sekcije Hard&Heavy. Te kitare so pripravljene, da Vas stresejo z najbolj brutalnim možnim zvokom in imajo resnično rade ekstremno nizke uglasitve. Imena kot so Stephen Carpenter, Tosin Abasi, Kerry King in Randy Rhoads govorijo sama zase.
 • Doublecut – Je kdo rekel AC/DC? Da, SG kiatre so absolutno obvezne za vsak hard-rock bend. Nepozabni Angus Young, Tony Iommi in Frank Zappa imajo ali pa so imeli tako kitaro vedno pri roki.
 • Jazz kitare - upoštevajte, polakustične kitare niso samo za jazziste. Njihov bogat in naraven ton je popoln tudi za rock, vendar ne pozabite na povratne informacije. V ta instrument so se zaljubili kitaristi, kot so Joe Pass, Pat Metheny, Dave Grohl, B. B. King in Chuck Berry.
 • Jaguar – Izbira številka ena za vse upornike. To nekdanje orožje surf-rokerjev iz 60ih je znova oživelo v 90ih, ko so se pojavile različne oblike alternativnega kitarskega soliranja. Kurt Cobain, Kevin Shields, J. Mascis in Johnny Marr. Če poznate katero od teh imen, gotovo poznate tudi zvok teh neslavnih glasbenih draguljev.
 • Netradicionalne oblike – Zvok, ki bo izpolnil vsa vaša pričakovanja in zahteve – od nežnih akordov do masivnih riffov. Kitare s tako obliko telesa so opremljene z dvema hummbucker magnetoma in njihovo čarovnijo najbolj razumejo Carlos Santana, Dave Navaro, Mark Tremonti in Orianthi.

Katere karakteristike električnih kitar najbolj vplivajo na zvok le-teh?

Sedaj mogoče že veste, kateri model kitare je najbolj primeren za Vas, a preden se odločite za nakup, premislite še o posameznih delih električne kitare. Prav lahko se zgodi, da boste našli nekaj, kar Vas bo navdihnilo ali Vas usmerilo v pravo smer. Vsak kitarski model ponuja nekaj različnih konfiguracij. To omogoča kombiniranje estetike in zvoka s katerim se poistovetite od prvega momenta.

Les

Telesa in vratovi električnih kitar so ponavadi izdelani iz t.i. “tonewoods”. Specifika tega lesa je, da Vam zna “prisluhniti” kako igrate in nato prenesti zvok na različne načine. Vsaka vrsta lesa prenaša zvočne vibracije drugače, kar vpliva na končni zvok glasbila. Kakšne so torej karakteristike različnih vrst lesa?

 • Jelša– Visoka rezonanca, dolg sustain in bogata odzivnost pri srednjih frekvencah. Ponavadi je uporabljena pri modelih kot so ST, T in Super ST.
 • Jesen – Jesen – Jesen ima podobne zvočne karakteristike kot jelša, zato jo lahko najdemo na podobnih modelih kitar. Najbolj zanimiva pa je zaradi svojega izgleda, ki kitari doda čudovite dekorativne elemente.
 • Mahoganij – Srednje trd, gost in visoko rezonančen les, najbolj znan po svojih izvrstnih frekvenčnih odzivih v srednjih in nizkih frekvencah. Najbolj pogosto uporabljen pri Singlecut tipih kitar.
 • Lipa– Mehak in relativno lahek les, najbolj pogosto uporabljen za izdelavo kitarskih trupov. Lipa je znana po svoji izvrstni dinamiki in močni odzivnosti srednjih frekvenc.
 • Agathis– Agathis je les s podobnimi zvočnimi lastnostmi kot jelša, a njegova odzivnost je znatno nižja. Prav zaradi tega je Agathis uporabljen predvsem pri izdelavi cenejših kitar.
 • Palisander – Trden les z visoko rezonanco, uporablja se predvsem pri ubiralkah. Palisander je zanimiv predvsem zaradi različnih barvnih variacij in je znan po svoji prepustni površini.
 • Javor– Zelo trden les, ki je večinoma osnovni gradnik vratov kitar. Javor je znan po svojih odzivnih lastnostih predvsem pri visokih frekvencah.
 • Ebony (ebenovina)– Čudovit in trden les, a hkrati mehak na dotik. Uporablja se predvsem za izdelavo ubiralk dražjih kitar, najbolj pa se obnese pri nižjih frekvencah.

Pickupi

Gumbki in plastična ali kovinska tablica – to so magnetni sprejmeniki ozrioma pickupi. Te majhne komponente vplivajo na končen zvok električne kitare kar najbolj od vsega, zato je izbira ustreznih magnetov še kako pomembna. Na srečo obstajajo zgolj tri glavne kategorije med katerimi se je enostavno odločiti.

 • Single-Coil za čist in precizen zvok- pickup tega tipa je izdelan iz magneta in tuljave ter predstavlja absolutno klasiko. Najbolj pogosto ga lahko najdemo na modelih kot so ST ali T in veliko krat tudi na drugih glasbilih, kjer ponujajo tipičen steklenast zvok. Velikani, kot so recimo Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, David Gilmour in John Frusciante imajo zelo radi single-coil. Edina pomanjkljivost, ki jo ima taka vrsta magnetov je precej „prirojenega šuma“ oziroma „hum-a“.
 • Humbucker za mogočne riffe in neskončne solaže- “Humbucker” je izdelan iz dveh tuljav z nasprotno polarnostjo, tako da se šuma obeh tuljav med seboj izničita. Poleg tega je humbucker znan po močnem in bogatem zvoku v srednjih in nižjih frekvencah. Visoki toni mogoče niso tako čisti kot pri single-coilu, a koga to sploh briga, ko zažiga riff na polno? Slash, Jimmy Page, Joe Pass and Steve Vai so „humbucker” izbrali kot temelj svojega zvoka.
 • Aktivni pickupi za brezkompromisno distorzijo- Če je črna vaša najljubša barva oziroma želite na svoji kitari igrati metal, priporočamo kitaro z aktivnim pickupom. Aktivni pickupi imajo baterijo, ki napaja predojačevalec, tako da lahko zajemajo zvok tudi v takih skrajnostih, kjer bi pasivni pickupi že zdavnaj izgubili energijo. Kirk Hammet, Jim Root, John Petrucci, Stephen Carpenter in Tosin Abasi uživajo ob močnem odzivu v tako nizkih kot visokih frekvencah. Zakaj ne bi tudi vi?

Konstrukcija

Kako celotna konstrukcija kitare vpliva na končni zvok? Obrnite kitaro okrog in preverite na kakšen način je vrat povezan s telesom. Kaj vidite? Konstrukcija z vijaki je enostavna za servisiranje in zelo udobna, a izgublja del vibracij prav na vijaku in ta izguba vibracij vede k krajšemu sustainu. Če se odločite za kitaro z lepljenim vratom boste zelo zadovoljni z dolgim trajanjem sustaina, a popravilo bo precej zahtevno v primeru incidenta.

Pol akustične kitare (Tudi jazz kitare) so kitare, ki imajo lahko popolnoma votlo ali zgolj delno votlo telo. Zaradi njihove konstrukcije ima les ogromen vpliv na njihov zvok. Načeloma gre za mehkejši zvok in bolj naraven ton. Pol votle kitare pa so opremljene tudi s centralnim blokom lesa, ki znatno pomaga pri omejevanju odzvena (feedback), saj je prav ta tip kitare nabolj podvržen feedback-u.

Strune

Zdi se mi, da razumem vse, kar me je zanimalo o električnih kitarah. Kaj pa strune, so strune res tako pomembne? Absolutno! Strune na kitari so kot menjalnik na kolesu. Če igrate bolj nežno, in ne potrebujete 10 sekundnega delay-a, se lahko popolnoma brez slabe vesti ustalite na manjših debelinah, na primer 9 ali 10.

Obstaja univerzalna kitara katero ne morem zgrešiti?

Da. Večina kitaristov na svetu gre prej ali slej skozi fazo Strat ali LP. Ali kar skozi obe fazi (naenkrat). Ta dva modela kitar veljata za absolutno klasiko, desetletja preizkušeno in še vedno priljubljeno. Če izberete tako kitaro, je največja verjetnost, da ne boste razočarani. Če je Vaša prioriteta dolga življenska doba strun ali lagodje ob igranju priporočamo izbiro prevlečenih strun (coated), saj so te še dodatno zaščitene pred vplivi korozije in fizične obrabe. Na drugi strani pa so take strune manj svetle po barvi zvoka.

Je kitara dovolj za igranje ali potrebujem še kaj drugega?

Vsaka električna kitara potrebuje ojačevalnik ali pa kombinacijo ojačevalnika in zvočnika – znano tudi kot kombo. Da boste svojo kitaro povezali z ojačevalec pa boste potrebovali še kabel. Prava zabava pa začne ko v kombinacijo dodate še kakšen efekt, ki bo električno kitaro spremenil v enega izmed najbolj vsestranskih glasbil. Izberite pravi kombo in ustrezen efekt, da boste uporabili poln potencial električne kitare!

Električne kitare

Logo muziker
Ne zamudite super akcij. Aktivirajte si obvestila.
Aktiviraj