cookies
Naši “piškotki” ti bodo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Vse, kar morate vedeti o LP ploščah

Za 7 min branja
Juraj Haruštiak
V prispevku boste prebrali o zgodovini in rojstvu vinilnih plošč, o negi, ki jo zahtevajo, kako pravilno postaviti gramofon in kako svojo zbirko shraniti, da bo trajala leta. Naučili se boste nekaj o snemanju in masteringu plošč, zaključili pa bomo z največjim praznikom vinilk – Record Store Day.
Vse, kar morate vedeti o LP ploščah

Kako pa se je vse skupaj začelo? Rojstvo in zgodovina LP plošč

Gramofonske plošče je konec 19. stoletja izumil Emile Berliner. Takrat so bile plošče narejene iz šelaka, ki je pravzaprav naravna smola. Plošča je imela debelejše žlebove, vrtela se je pri 78 vrtljajih na minuto, vsebovala pa je lahko največ 3 minute zvoka. V tridesetih letih je RCA Victor izdal prvo daljšo vinilno ploščo. Bila naj bi komercialno dostopna a se žal ni končalo z velikim uspehom. Med drugo svetovno vojno so bili viri šelaka zelo omejeni, zato so plošče masovno tiskali na vinil. Še vedno pri 78 vrtljajih na minuto.

Nove plošče, kakršne jih poznamo danes, so narejene iz PVC (polivinilklorid ali "po domače" vinila) in se vrtijo s hitrostjo 33 1/3 vrtljajev na minuto, je na trg pripeljala Columbia Records in jih začela prodajati po vojni leta 1948. Prva plošča, izdana na ta način, je bil Violinski koncert (Mendelssohn).

Leto kasneje je nastal format plošče s hitrostjo 45 vrtljajev na minuto, zanimivo pa je, da so se plošče takrat barvno razlikovale glede na žanre. Na voljo je bilo do 7 barv.

Kar je dobro vedeti o LP ploščah

Čeprav je danes pretakanje ali streamanje najpogostejši način poslušanja glasbe, se vedno več ljudi vrača k gramofonskim ploščam. Užitek ob poslušanju povečuje že sam ritual, ki je povezan s poslušanjem vinilov. Odstranjevanje plošče iz embalaže, čiščenje, nameščanje igle ali obračanje plošče po končanem poslušanju.

Embalaža prodaja, pri gramofonski ploščah to velja še posebej. Pogosto jih obdelajo do popolnosti do zbirateljske vrednosti. V nekaterih najdete ne samo informacije o izvajalcu in pesmih, temveč tudi inštrumente, ki so bili uporabljeni za snemanje, studijsko opremo ali številne fotografije na večstranskih knjižicah.

Vaša zbirka dolgo predvajanih plošč

Nobene potrebe ni, da so prve plošče v nastajajoči zbirki sploh drage. Potrebno je samo slediti trenutnim trendom, popustom in predvsem svojemu okusu. Ljubiteljska zbirka lahko temelji na najrazličnejših žanrih ali pa gre za globoko poglobitev v glasbeni slog, kot je heavy metal, electro, klasična glasba, jazz ali pa mogoče rock and roll.

V celotni ponudbi vseh naslovov lahko pri nas iščete po zvrsteh ali izvajalcih. Poiščite klasične izdaje, ponovne izdaje, preoblikovane različice, plošče za avdiofile, half speed edicije in veliko več.
paddleboarding

Gramofoni

Prava avdio zbirka nedvomno vključuje ustrezen gramofon. Kakovostni, dizajnerski modeli gramofonov so kot dragulj vsake sobe, lahko popolnoma poživijo prostor in pritegnejo pogled. Za avdiofilne plošče je vedno treba uporabiti visokokakovostni prenosnik z iglo. Pravijo, da bi morala stati vsaj toliko kot gramofon sam. Je njegov najpomembnejši del, saj prenaša zvok neposredno iz utora plošče.

Črni okrogli disk

LP ploščo si vsak predstavlja kot nekaj črnega in okroglega, izdelujejo pa jih tudi v drugih oblikah in barvnih različicah. Imajo lahko tudi šesterokotno obliko ali fotografski odtis, vtisnjen neposredno na vinil. Barvne LP plošče so večinoma izdelane kot omejene naklade in so bolj zbirateljski kosi, ki jih natisnejo le v majhnih nakladah.

Toda najboljše plošče so še vedno črne, poleg tega pa je večja teža vinila boljša. Pri ploščah z 180–200 gramov je prenos zvoka ne samo boljši, temveč je tudi manjše tveganje za valovitost plošče zaradi večjih temperatur med shranjevanjem. Vendar pa pri 180-200 gramskih LP ploščah računajte tudi z višjo ceno.
paddleboarding

Splošna skrb

Čeprav LP plošče zahtevajo nekaj skrbi, lahko, če se upošteva nekatera načela, zdržijo celo večnost. Naj tukaj omenimo sondi Voyager 1 in Voyager 2, ki imata od leta 1977 na krovu zlate plošče s sporočili za nezemeljske civilizacije. Danes so sonde s ploščami že izven našega sončnega sistema.

Nazaj na Zemljo. Za čiščenje in nego je potrebno uporabiti ustrezne pripomočke, pomembno pa je tudi imeti gramofon z kakovstno glavo in dobro nastavljeno ročico. Pri rokovanju s ploščo je treba biti previden. V nobenem primeru se ne sme zgoditi, da pride plošča v kontakt z roko, kjer so sledi. Lahko se umažejo in tako poškodujejo iglo med predvajanjem. Ko jo polagamo na krožnik gramofona, jo držimo pri straneh. Plošče ne polagamo na vrteč krožnik, prav tako jo z gramofona ne dvigujemo, če se krožnik še vrti.

Hranjenje

Plošče je treba hraniti v suhem in hladnem prostoru. Zelo pomembno je, da niso zložene druga na drugegi. Teža plošč lahko povzroči, da se vinil deformira, kar pomeni, da nikoli več ne bo zvenel kot prej. Najboljša rešitev za shranjevanje zbirke so originalna stojala ali kovčki za plošče.

Praska samih utorov je za ploščo popolna katastrofa, zato je previdnost vedno na prvem mestu.

Posebna nega vinila

Čistilec LP plošč je izdelek, zasnovan za prave avdiofile, zbiratelje ali DJ-je, ki morajo imeti brezhibne plošče, ki predvajajo glasbo brez napak ali šumov. Čistilci so lahko ultrazvočni za globinsko čiščenje ali vakuumski, ki sesajo prah in umazanijo iz utorov. Obstajajo tudi čistilci plošč v obliki kopeli z masažo s čopiči, zaradi katerih bojo vaše plošče v popolnem wellness-u.

No, običajni pripomočki za nego plošč so primerni za vsakodnevno uporabo. Na voljo naj bodo krpa, krtača ali čopič in tekočina, ki ne vsebuje alkohola – vse to seveda posebej razvito v ta namen.

Tisti pa, ki imajo svoje plošče resnično radi, z njimi delajo v rokavicah. Dobesedno.

Skrb in nega gramofona

Včasih celo nova ali očiščena plošča preskoči in igla se ne drži sledi. V takih primerih je dobro preveriti sam gramofon. Pritisk ročice je lahko neusklajen in globoki basovski toni iglo potisnejo iz utora. Obstajajo tudi številna orodja za nastavitev gramofona.

Zahvaljujoč posebni vagi lahko izmerite tlak glave, vodna tehtnica preveri, ali je plošča popolnoma ravna, oz. ali je gramofon pravilno nameščen. Težava se lahko pojavi tudi, če igla ne leži pravokotno na ploščo. Zato obstajajo tudi orodja in šablone za pravilno nastavitev kota roke, s katerimi je prilagoditev enostavna.
paddleboarding

Hitrost

Kaj pravzaprav je RPM? Dobesedno Revolutions per minute. To je podatek, kolikokrat se krožnik s ploščo zavrti v minuti.

Obstajajo tri hitrosti predvajanja: 33 1/3 RPM, 45 RPM in 78 RPM.

S ploščami, ki se vrtijo pri 78 vrtljajih na minuto se bomo le z redka srečali. To so bile prve plošče iz že omenjenega šelaka. Hitrost 33 1/3 uporabljajo plošče za dolgo igranje s premerom 12" in plošče EP s premerom 10". Druge, 7-palčne vinilke, nekateri maxisingles in EP se vrtijo pri 45 vrtljajih na minuto. Kot tudi nekateri avdiofilski LP-ji.

Hitrost vrtenja plošče lahko spremenite na vsakem gramofonu.

Mastering

DMM (Direct Metal Mastering) - s to tehnologijo se plošče izdelujejo z uporabo jeklenega diska s plastjo čistega bakra. Zvočni signal se zapisuje neposredno na bakreni disk. Razlika v primerjavi s konvencionalno proizvodnjo je v tem, da je ta postopek enostopen - za razliko od običajnega tristopenjskega postopka. Rezultat je zmanjšanje odmeva in šuma.

Od prodaje Neumanna nemškemu proizvajalcu mikrofonov Sennheiser novih stružnic ne proizvajajo več in rezervni deli niso na voljo. Na svetu je le 6 takih naprav. Najboljši primer tiska DMM običajno najdemo na etiketah Teldec (Nemčija) ali EMI (Združeno kraljestvo) iz zgodnjih osemdesetih let.

Half Speed Mastering – postopek rezanja vinila s polovično hitrostjo. Stružnica za disk in glavni vir delujeta s polovično hitrostjo, tj. 16 2/3. Skupaj tečeta z napačno hitrostjo – počasi.

Dalj časa kot porabite za rezanje enega utora, bolj natančno je delo. Razlika je opazna med zapisi, ki so bili ustvarjeni v realnem času, in zapisi, ki so bili ustvarjeni v dvojnem času.

Direct to Disk – pred prihodom snemanja na trak je bilo vse posneto na način "neposredno na disk". To je zelo zahteven način, saj morate vse posneti v celoti, v živo, brez resnih glasbenih ali tehničnih napak. Po snemanju skladbe je ni mogoče urediti. Dandanes ta tehnologija spet postaja priljubljena. Delno zahvaljujoč albumu Third Man Records Jack-a White-a. Čar vsega je, da morajo glasbeniki to zaigrati "na prvo". Kljub vsemu se včasih zgodi napaka in morda prav to da takemu posnetku svoj čar in izjemnost.

Na splošno pa je mastering posnetka v samem studiu narejen posebej za LP in se razlikuje od končnega masteringa za CD ali pa druge formate.

Record Store Day

Tudi ljubitelji LP plošč imajo svoj dan. Record Store Day poteka vsako leto v trgovinah iz opeke in malte po vsem svetu. Lastniki trgovin pogosto pripravijo spremljevalni program. Ob tem dnevu izidejo različne omejene izdaje albumov priljubljenih izvajalcev, ki jih potem ne boste več našli. To so res izjemne, omejene izdaje, ki jih noben zbiratelj plošč ne bo pustil ležati v trgovini.
paddleboarding

Gramofonske plošče