cookies
Naši “piškotki” ti bodo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Bodi fit: Zakaj začeti kolesariti?

Posodobljeno 20.03.2024
Za 6 min branja
Pavlína Straková
Te pogled v ogledalo moti? Želiš izgubiti zimne, ogrevalne, kilograme, vendar ne veš, kako to storiti? Preizkusi hujšanje na kolesu! Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je kolesarjenje prava izbira.
Bodi fit: Zakaj začeti kolesariti?

Če želiš biti v formi in se dobro počutiti, posezi po kolesu. Kolesarjenje prinaša številne ugodnosti - od spoštovanja naravnega okolja, prihranka časa in denarja do nespornih koristi za zdravje. O teh bomo povedali kaj več v naslednjih vrsticah.

5 največjih koristi kolesarjenja za zdravje

Izločanje hormonov sreče

Začnimo s preprostim dejstvom - kolesarjenje je prijetna dejavnost. Prijetne dejavnosti spodbujajo naše telo k sproščanju endorfinov, hormonov sreče, zaradi katerih se počutimo bolje, bolj zdravo in polni energije. In to kljub temu, da pri kolesarjenju porabimo neko energijo.

Izguba telesne teže

Z energetsko porabo je tesno povezano zmanjšanje telesne teže. Če imaš težave s telesno težo ali pa želiš le okrepiti in oblikovati svojo postavo, je kolesarjenje idealno za hujšanje.

Pri kolesarjenju je lažje držati srčno frekvenco v vzdržljivostni ali aerobni coni, ki je v območju od 60 do 80% maksimalne srčne frekvence. To je nivo telesnega napora, pri katerem se še vedno dobro počutiš in se ne zadihaš. Prav to je intenzivnost napora, pri katerem tvoje telo pridobiva energijo z porabo maščob. Ni res, da bolj kot želiš shujšati, vče se moraš "naprezati".

ženska, ki hujša na kolesu

NASVET: Za zajem aktualne srčnega utripa, ti priporočamo nakup kakovostnega športnega testerja, ki ima poleg merilnika srčnega utripa še druge uporabne funkcije. Na primer štetje porabljenih kalorij, trajanje dejavnosti ali beleženje in analiza poti.

Dobro je vedeti!

Že pri hitrosti 16 kilometrov na uro boste pokurili približno 260 kalorij, za kar si lahko brez obžalovanja privoščite 50 gramov kakovostne temne čokolade.

Učinkovita krepitev

Pri kolesarjenju se učinkovito krepi več mišic – ne le nog, ampak tudi zgornjih okončin in trebuha. In več mišic ima telo, več kalorij pokuri pri drugih običajnih dejavnostih.

Pozitiven učinek na srce in ožilje

Dejavnost, pri kateri ohranjaš srčni utrip na omenjenem nivoju, lahko izvajaš dlje časa in ne obremeniš srčno-žilnega sistema, nasprotno – zdravo obremeniš srce. To izboljšuje prekrvavitev, pa tudi izboljša prekrvavitev možganov, kar pozitivno vpliva na njihovo delovanje.

Ali veš, da kolesarjenje samo 30 km na teden zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja do 50 %?

Izboljšanje mentalnega počutja

Pomemben zdravstveni dejavnik je tudi čas, ki ga preživiš v naravi, ker prispeva k splošnemu dobremu počutju. To upliva tudi na vitamin D, ki je zelo potrebne za naše zdravje. Naše telo ga ne more sintetizirati samo, pridobimo ga s pomočjo sončnih žarkov, ali pa ga moramo uživati v obliki prehrambenih dodatkov. Pomanjkanje vitamina D ima močan upliv na naše počutje in razpoloženje.

Duševno počutje in porabljene kalorije med kolesarjenjem

Čeprav je res, da vreme ni vedno sončno, je bilo rečeno, da "ni slabega vremena za kolesarjenje, je le neprimerno oblečen kolesar", zato te s primernimi oblačili tudi slabo vreme ne bo presenetilo.

Enako velja tudi za zimsko kolesarjenje. Trg ponuja kakovostna funkcionalna oblačila in dodatke, ki te bodo greli tudi pri nizkih temperaturah.

Druge zdravstvene ugodnosti

 • Preprečevanje sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka,
 • podpora imunskega sistema - obnova imunskih celic - že 30 minut kolesarjenja na dan občutno zmanjša tveganje za nastanek "smrkavosti",
 • zniževanje ravni "slabega" holesterola (LDL).

Je kolo za vsakogar?

Kolo je resnično primerno za skoraj vsakogar, zdravniki ga pogosto priporočajo tudi pacientom po operaciji sklepov kot del rehabilitacije.

Že po 10 minutah kolesarjenja se začne tvoriti sklepna tekočina, ki jo sklepi potrebujejo za pravilno delovanje. Pri kolesarjenju ne preobremeniš svojih sklepov, saj sedež razbremeni do 70 % tvoje teže.

Pomembna je pravilna nastavitev višine sedeža – ko imaš nogo na pedalu v najnižjem položaju, koleno ne sme biti povsem iztegnjeno, niti ne preveč pokrčeno – sicer lahko nastopijo bolečine v sklepih. Na splošno pa imajo kolesarji manjše tveganje poškodb gibalnega aparata in vnetja vezi, kar sta dokaj pogosta pojava pri tekačih.

Kolo in zdravstvene težave

Težave na kolesu imajo lahko ljudje s težavami s hrbtenico, revmatiki, ljudje z vnetjem zapestnih sklepov ali ljudje, ki imajo težave z ravnotežjem.

Na splošno pa je zelo težko jasno povedati, za koga kolo ni primerno, saj ni vnaprej izključene skupine ljudi. To je individualno, v primeru resnih zdravstvenih težav pa se je treba o svojem stanju in diagnozi posvetovati z zdravnikom.

Nosečnost in kolo

Vprašljivo je kolesarjenje pri ženskah v nosečnosti. Največje tveganje predstavljajo udarci in morebitni padci. To je mogoče odpraviti z ustrezno izbrano potjo po gladki površini. V tem primeru lahko tudi nosečnica uživa v zgoraj omenjenih prednostih vadbe na prostem.

Kako začeti s kolesarjenjem?

Za začetek potrebuješ kolo, to je prva in v bistvu edina izdatna naložba, ki jo boš naredil.

Razmisli, v kakšnih razmerah boš najpogosteje kolesaril.

 • Če te bolj privlači mesto, si oglej mestno kolo.  
 • Če se želiš voziti po asfaltiranih cestah zunaj mesta, razmisli o cestnem kolesu.
 • Če se želiš večinoma izogniti mestu in cestam, bo za lažji teren odlično služilo kros kolo.
 • Za vožnjo po zahtevnejšem gorskem terenu izberi gorsko kolo.
 • Če te zelo skrbi, kako boš obvladal vožnjo z običajnim kolesom, lahko posežeš po električnem kolesu, ki poveča tvojo zmogljivost in nadomesti kondicijske pomankljivosti.

Izberi kolo pravilne velikosti.

Začni počasi

 1. Vsedi se na kolo in se vozi okoli hiše toliko, kolikor ti je prijetno in udobno, poslušaj svoje telo in se ne potiskaj do skrajnosti.
 2. Za začetek je dovolj 20-30 minut, 1-2-krat na teden, dokler se telo ne navadi na nov položaj in sedenje na sedežu.
 3. Odpravi se na kratek izlet po nezahtevni poti.
 4. Kolo uporabljaj pogosteje in kadarkoli je to mogoče - zamenjaj ga za avto in se z njim vozi v službo ali trgovino.
 5. Poišči zanimiv kraj, ki ga želiš obiskati, in se čez vikend tja odpravi na izlet. Lahko si pomagaš s kolesarskim računalnikom – številni imajo tudi navigacijo in ti ponujajo številne aktualne informacije o tvoji aktivnosti.
 6. Postopoma, s pridobivanjem kondicije, povečaj čas na kolesu in izberi zahtevnejši teren.

Če se povežeš s prijatelji, bo kolesarjenje še bolj zabavno in skupaj boste lahko raziskovali nove poti in kraje.

Če ti kolesarjenje resnično prirase k srcu, se lahko pozneje pomeriš z drugimi kolesarskimi navdušenci na različnih amaterskih dirkah.

Najnovejši izdelki: Kolesa