cookies
Naši “piškotki” ti bodo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Izmeri okvir in izberi pravo velikost kolesa

Posodobljeno 20.03.2024
Za 3 min branja
Pavlína Straková
Kupuješ novo kolo in ne veš točno, katero velikost izbrati? Zaupali ti bomo, kako izmeriti velikost okvirja in kaj vse moraš vedeti, da se ti bo izbrano kolo popolnoma prilegalo.
Izmeri okvir in izberi pravo velikost kolesa

Novega kolesa ne kupiš vsak dan, zato je pomembno, da najdeš kolo, ki ti bo popolnoma ustrezalo. Osnovno merilo je primerna velikost. Kako izmeriš velikost okvirja in na kaj moraš biti še pozoren pri izbiri? To bomo obravnavali v naslednjih vrsticah.

Velikost okvirja

Za začetek bi bilo preprosto povedati, da je velikost okvirja kolesa enaka dolžini sedežne cevi.

Izmerimo jo od sredine gonilke do konca - tam, kjer se začne sedežna opora - vrednost v centimetrih deli z 2,54 in rezultat je velikost okvirja v palcih.

Prikaz z angleškim komentarjem v priloženem videoposnetku.

Kakšno velikost kolesa potrebuješ?

Spodaj je splošna tabela tipičnih velikosti okvirjev za kolesa, kot jih običajno navajajo proizvajalci.


Tvoja višina v cm

Notranja dolžina tvoje nogeVelikost okvirja: cestno koloVelikost okvirja: gorsko kolo
152714815" (XS)
1607551 (S)16" (S)
1707954 (M)17" (M)
1758356 (L)18" (M)
1808557 (XL)19" (L)
1888960 (XXL)20" (L)
1969363 (XXXL)21" (XL)


Upoštevaj, da so zgornji parametri splošni in se med različnimi vrstami koles razlikujejo.

Oblike okvirjev koles

Že dolgo ne velja več, da imajo vsi okvirji koles enako osnovno - trikotno - obliko.

Danes proizvajalci vlagajo veliko časa in energije v razvoj specifične geometrije, ki je značilna za vsak model. Ta se lahko razlikuje v kotih, razmerjih ali ukrivljenosti cevi, kar bistveno vpliva na počutje na kolesu. Zato se lahko zgodi, da ti bodo kolesa enake velikosti, vendar različnih blagovnih znamk, povsem različno ustrezala.

Kateri drugi parametri so pomembni?

Višina v obodu

Ko kupuješ kolo, moraš poleg svoje višine poznati tudi notranjo višino noge. To je povezano s t. i. višino oboda - koliko prostora imaš med dimljami in okvirjem, ko so tvoja stopala na tleh. Idealno je imeti vsaj 2,5 do 5 cm rezerve. Tvoji občutljivi deli ti bodo hvaležni, če bos nepričakovano skočil s kolesa.

Doseg krmila

Še pomembnejši parameter je doseg (iz angleščine "reach"), saj večino časa na kolesu držiš krmilo. To je merilo, kako daleč lahko dosežeš krmilo, ko sediš na sedlu. Od njegove dolžine je odvisno, ali boš na kolesu sedel bolj vzravnano ali pa se boš moral iztegniti naprej.

moški na kolesu v gozdu

V zvezi s tem je dobro vedeti, kakšno je tvoje razmerje med dolžino trupa in dolžino nog – ali si bolj "dolgonog" ali bolj "dolgotrupen". Kolo z idealno višino za sedenje za dolgonogo osebo je lahko predolgo in bi se bo kolesar, zato na njem preveč raztegnil, medtem ko se bo otroku z dolgimi nogami zdelo prekratko in se bo počutil utesnjeno.

Tip kolesa

Medtem ko na mestnem kolesu sediš bolj vzravnano, pa se je potrebno na "cestnem kolesu" spraviti v čim bolj aerodinamično držo.

Pri gorskih kolesih je splošni občutek pri vožnji povezan tudi z velikostjo koles. Okvir kolesa za mtb s 26-palčnimi kolesi ima drugačno geometrijo kot okvir z 29-palčnimi kolesi.

Ločena kategorija so kolesa bmx, pri katerih imajo okvirji natančnejšo geometrijo, velikosti pa so oštevilčene drugače.

V tabeli sem med dvema velikostma - kaj zdaj?

Če si v tabeli velikosti, ki jo proizvajalec navaja za določen model kolesa, med dvema velikostma, ti načeloma lahko ustrezata obe velikosti.

Pri tem pa imata pomembno vlogo že omenjeno razmerje med dolžino nog in trupa ter doseg.

Če je tvoj trup daljši od povprečja, izberi večjo velikost.

Če so tvoje noge daljše od povprečja, izberi manjšo velikost.

Splošni občutek udobja na kolesu lahko prilagodiš tako, da zvišaš ali znižaš višino sedla ali pa razširiš krmilo. Dejstvo pa je, da velikosti okvirja po tem ne moreš več spreminjati, zato je pomembna pravilna izbira.

Ne podcenjuj zaščite kolesa

Zdaj, ko veš, na kaj moraš biti pozoren, si izberi kolo, ki ustreza tvojim potrebam in je primerne velikosti. Če te skrbi, da bi svoje nogo kolo mogoče opraskali, ga lahko opremiš z zaščito okvirja.

Najnovejši izdelki: Kolesa