cookies
Naši „piškotki“ ti bojo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

6 razlog zakaj začeti s paddleboardingom

23.10.2022
Za 3 min branja
Juraj Haruštiak
Zgodovina tega vodnega športa se je sicer začela šele leta 1940, vendar od takrat njegova priljubljenost neprestano raste. Uživaj ne glede na starost. Odkrij prednosti veslanja na paddleboardu in odkrijte načine za izboljšanje zdravja in kondicije ter popestrite počitnice ob morju, jezeru ali reki.
6 razlog zakaj začeti s paddleboardingom

1. Postavi te na noge in na sonce

Ena največjih prednosti veslanja je, da te postavi na noge, na zrak, v vodo in na sonce. Sončna svetloba je nenadomestljiv vir vitamina D, v vodi pa se pomnoži tudi zaradi odboja sončnih žarkov z vodne površine. Govori se, da tja, kjer sonce ne hodi, gre zdravnik. Res pa je tudi, da mora zdravnik pogosto zdraviti poškodbe, ki jih povzroči premočno sonce. Zato v vročih dneh na otroški deski razmišljajte tudi o varni zaščiti oči. Glavo bi moral zaščititi pred sončnimi opeklinami z kapo ali klobukom. Če želite več hitrosti in dvigniti raven adrenalina, na svojo desko pripnite jadro in namesto mirnega veslanja boste surfali. Odličen način, da izklopiš in prečistiš misli! Ko pa adrenalin narašča, narašča tudi tveganje, zato ne hodite na paddleboard z jadrom brez rešilnega jopiča.

2. Telovadba za celo telo

Na paddleboardu ne moreš stati brez držanja ravnotežja. Ko poskušaš stati, so vključene hrbtne mišice, jedro, trup, roke, noge in ramena. Reden trening ne bo izboljšal le vašo sposobnost ravnotežja, temveč tudi pravilno držo. Ta šport je zato izjemno koristen predvsem za ljudi, ki imajo sedeče delo, pa tudi za ljudi, ki velik del dneva preživijo v statičnem stoječem položaju. Zahvaljujoč naravni krepitvi mišic telesnega jedra je paddleboarding tudi odličen način za preprečevanje bolečin v hrbtu. Ko veslaš, krepiš in izboljšuješ gibljivost ter moč rok in ramen. Srčni utrip se pospeši in sprosti dušikov oksid, krvne žile se razširijo in v možgane vstopi več kisika, kar neposredno pripomore k izboljšanju delovanja skoraj vsakega telesnega organa.

3. Znižuje stres

Paddleboarding blagodejno vpliva ne le na telo, ampak tudi na tvojega duha. Pomirjujoč učinek vode lahko popolnoma odstrani ves stres z glave. Vse, kar moraš storiti, je, da globoko vdihnieš svež zrak, uživaš ​​v vodi in tudi zadnji ostanki negativne energije in napetosti se bodo izgubili. Veslanje na paddleboardu zahteva koncentracijo in zavestno zaznavanje vsakega giba. Strokovnjaki to stanje duha imenujejo "tok" in menijo, da je to idealen predpogoj za meditacijo. Vstopanje v to stanje duha prinaša številne zdravstvene koristi, vključno z izboljšanim razpoloženjem, zbranostjo in kognitivnimi funkcijami, hkrati pa pomaga izboljšati spomin, ustvarjalne in empatične sposobnosti.

4. Majhna obremenitev in učinkovit kardio trening

Paddleboarding ne obremenjuje sklepov in vezi, zato vam ni treba skrbeti za kakršne koli resne poškodbe. Velja za univerzalni šport, primeren za širok krog ljudi, od športnikov, ki trpijo zaradi bolečin v kolenih ali kolkih, do starejših in ljudi, ki okrevajo po različnih operacijah sklepov. Tudi okrevanje po poškodbah ne bi smelo biti ovira. Poleg tega bo nadzorovana aktivnost okrepila vašo splošno moč in gibljivost, telo pa bo hitreje okrevalo. Paddleboarding je tudi primeren fitnes trening za srce. Tako kot tekaški trening, tek ali aerobika pomaga zmanjšati tveganje za srčno-žilne bolezni, možganske kapi in srčne infarkte.

5. Prijazen okolju

Spoštovanje okolja je vse bolj popularna tema pri vsaki človeški dejavnosti. Veslanje na paddleboardu je šport brez škodljivih emisij. Vir energije ki premika desko je izključno človeška moč ali pa veter. Poleg uporabe vesel lahko na paddleboard pritrdite tudi jadro.

6. Vsestranski

Neverjetna prednost veslanja je njegova vsestranskost. Ta genialna deska lahko poleg športne uporabe postane vsestranski pomočnik in sredstvo za sproščujoče ali aktivno bivanje v naravi. Lahko se uporablja za sedenje, deskanje, vadbo joge, ribolov ali opazovanje prostoživečih živali in ptic s primernim daljnogledom. Paddleboard je napihljiv, zato je prevoz zelo preprost in udoben. Oprema za paddleboarding mora zato vsebovati tudi kakovostno zračno pumpo. Megaboardi so prav tako zelo priljubljeni in zabavni za vso družino ali skupino prijateljev naenkrat. Za počitnice ob morju, jezeru ali reki. Ponudbo paddelboardev vsako leto dopolnjujemo z novimi modeli, barvnimi različicami in okrasnimi vzorci.


Paddleboard / SUP