cookies
Naši “piškotki” ti bodo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Kako izbrati kitarski efekt

19.09.2022
Za 3 min branja
Juraj Haruštiak
Pedalski efekt ali zgolj pedal ali zgolj efekt je bodisi manjšna bodisi večja škatlica, izvor nesmrtne želje – včasih celo patološkega poželenja – glasbenikov in to vse odkar je bil prvič ustvarjen leta 1962. Od takrat je preteklo že veliko časa in rek, še več takih škatlic pa je prišlo na svet, tako da so še strokovnjaki prenehali šteti. Kako torej ibrati takega, da bo kar najbolj ustrezal vaši kitarski osebnosti? Posvetimo se problemu skupaj.
Kako izbrati  kitarski efekt

Ali sploh potrebujem efekt?

To je gotovo eno izmed najbolj osnovnih vprašanj, katere si morate postaviti. Če spadate v Punk ali Hard Rock areno, bo za vas popolnoma dovolj ojačevalec s čistim (clear) in popačenim (distorted) kanalom. Če vas prej omenjeni zvrsti nekako ne nagovorita in se podajate na neskončno pot eksperimentov in barv glasbe boste efekte slej ko prej potrebovali, spoznali, vzljubili in do konca življenja raziskovali ter občudovali. Naj se zgodi kar koli, ne pozabite uživati ob glasbi sami po sebi.

Kateri efekt je pravi zame?

Izbira je vaša. Se veselite trdega razbijanja ali nameravate z melodijami nežno odplavati stran? Efekti se uporabljajo pri skoraj vseh zvrsteh glasbe in na svetu jih je toliko, da lahko razveselijo čisto vsakega posameznega glasbenika. Vse kar morate vedeti je – česa si želite. Ko bi le bilo tako enostavno, kajne? Da malce poenostavimo zadeve, vam predstavljamo osnovne vrste efektov in kaj naredijo z zvokom.

  • Boost/Overdrive/Fuzz/Distortion – efekti, ki spadajo v skupino distortion (popačenje). Vsak od teh ima svoj okus popačenja. Kot si sledijo v vrsti, tako tudi stopnjuje intenzivnost in karakteristika popačenja. Odgovorni so za več ali manj vsako rock uspešnico vse od 60ih let prejšnjega stoletja pa do današnjega metal-a.
  • Chorus, Flanger, Phaser pedali – znani tudi kot modularni efekti. Kako zvenijo? Se spomnite začetka znane Nirvanine pesmi “Come as you are” (to je chorus), predstavljajte si prelet reaktivnega letala (brez heca – to je flanger) in še mnogo drugih efektov, ki bodo obarvali vašo kitaro v psihadelične zvoke.
  • Delay, Reverb pedali – so efekti, ki bodo spremenili dimenzijo vašega zvoka. Vse od imitacije odmeva v mali sobi pa do odzvena v ogromnih templjih ali pa klasičnega ritmičnega odmeva, ki se ga mogoče spomnite iz otroštva, ko ste v gorah kričali in poslušali kaj se zgodi z zvokom.

Je kakšna razlika med efekti za električno kitaro in efekti za bas kitaro?

Zadeva je enostavna: efekti za bas kitaro bodo vedno delovali, ne glede na to na kakšno glasbilo jih priključite. Te škatlice so prilagojene na nizke frekvence in bodo seveda najbolje delovale z bas kitaro. Za obraten proces se enake stvari ne da povedati, saj so mnogi “kitarski” efekti postali sestavni del bas kitar. Brez skrbi, še vedno lahko eksperimentirate in preizkušate različne možnosti! Efekte lahko kupite in prodate, izkušnje pa so nezamenljive.

Potrebujem še kaj k pedalskemu efektu?

Pedalski efekti so elektronske naprave, torej potrebujejo vir napajanja in skoraj vsi delujejo z 9V baterijami. Če se bojite, da se Vam baterija izprazni sredi koncerta, pa definitivno priporočamo adapterje napajanja. Bodite pozorni na ustrezno voltažo in polarnost! Kabli so enako pomembni kot napajanje – saj brez njih ne morete ničesar nikamor priklopiti.


Kitarski efekti