cookies
Naši “piškotki” ti bodo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Kako izbrati pohodniški nahrbtnik

07.03.2024
Za 7 min branja
Juraj Haruštiak
V gore ni priporočljivo hoditi brez opreme, a vsak nepotreben kilogram na pohodu dvakrat boli. Kaj še spakirati v nahrbtnik in kaj je preveč, je večna dilema. Paziti pa je potrebno ne samo pri obsegu opreme, temveč tudi pri samem nahrbtniku. Pri izbiri je treba upoštevati dolžino poti, vrsto pohoda, vreme, ustrezen obseg, pa tudi, ali je nahrbtnik namenjen za moškega ali žensko.
Kako izbrati pohodniški nahrbtnik
Kratek izlet
Ilustrirana figura pohodnika, ki stoji na skali in gleda na panoramo hribov.
Uporaba: enodnevni izlet brez prenočitve, sprehod, potovanje, priložnostna oblačila
Prostornina: do 30 l
Nosilnost: do 10 kg
Značilnosti: ozek, lahek, kompakten
Vikend pohod
Ilustrirana figura pohodnika s pohodniškimi palicami na pohodu po hribovitem terenu.
Uporaba: večdnevno pohodništvo s prenočitvijo v koči
Prostornina: 31 l – 50 l
Nosilnost: do 12 kg
Značilnosti: ozek, visok, trpežen, stabilen, nepremočljiv, ojačan in oblazinjen hrbet
Večdnevni pohod
Dve ilustrirani figuri pohodnikov, ki hodita s turističnimi palicami in visokogorskimi nahrbtniki na prostem med alpsko odpravo.
Uporaba: večdnevni ekspedicijski pohod z nočitvijo v naravi, pohodništvo na dolge razdalje
Prostornina: več kot 50 l
Nosilnost: več kot 20 kg
Značilnosti: stabilna, robustna, nepremočljiva, ojačitev in debela obloga zadnjega dela, nastavljivi trakovi

Pohodniški nahrbtnik glede na dejavnost

Pohodniški in treking nahrbtniki

Ti nahrbtniki bodo najbolje uporabljeni med kratkimi enodnevnimi izleti ali večdnevnim bivanjem v gorah, idealno z nočitvijo v koči. Vendar pa se zaradi svojih univerzalnih lastnosti pogosto uporabljajo tudi za potovalna ali priložnostno nosenje. Nahrbtniki z manjšo prostornino so priljubljena alternativa mestnim nahrbtnikom.
Ženski pohodniški nahrbtnik Mammut Ducan Spine 50-60 v odtenkih črne in sive barve, sprednja stran.
Idealen nahrbtnik za enodnevne ali večdnevne pohode z nočitvijo v koči.
Če izberete nahrbtnik za pohodništvo, se osredotočite na boljše in trpežnejše materiale. Kakovostnejši nahrbtniki imajo na izpostavljenih delih zelo trpežne in močne patentirane tkanine, kot so CORDURA, RipStop ali Manstar. Posebno pozornost posvetite obdelavi spodnjega dela, šivom, kakovosti zadrge. Obvezno za treking nahrbtnik je anatomsko oblazinjenje hrbtnega, ramenskega in bočnega pasu. Idealna izbira je nahrbtnik z ojačanim kovinskim ali aluminijastim okvirjem. Čeprav je kovina močnejša od aluminija, lahko nahrbtniku doda veliko teže.
Ženski turistični nahrbtnik Mammut Ducan Spine 50-60 v črno-sivih odtenkih, zadnja stran.
Kakovostni modeli so narejeni iz trpežnega materiala z anatomskim oblazinjenjem hrbtnega, ramenskega in bočnega pasu.
Vrhunski modeli imajo tudi posebne tehnologije za podporo naravne hoje. Udobje izboljšujejo različni notranji predeli in zunanji žepi, praktičen in priročen žep na pasu, držala za pohodniške palice, vgrajena odstranljiva dežna prevleka ali različni ročaji in žepi za mobilni telefon. Posebej se osredotoči na lahke nahrbtnike, saj ko boš korakal navkreber, boš preklinjali vsak odvečni gram.
Ženski turistični nahrbtnik Mammut Ducan Spine 50-60 v odtenkih črne in sive barve, držalo za mobilni telefon.
Lep bonus so različni zunanji žepi in praktična držala za mobilne telefone.

Nahrbtniki za visokogorsko pohodništvo

Za te robustne nahrbtnike je značilna večja prostornina, izjemno trpežni materiali in številni funkcionalni elementi, ročaji in žepi. Imajo ojačano nosilno konstrukcijo in so zgrajeni za prenašanje težjih bremen med dolgimi ekspedicijskimi pohodi. Na takšnih pohodih ne gre brez spalne vreče, podloge ali šotora, oprema, ki jo nosite, pa vam mora zanesljivo zdržati več dni. Zasnova nosilnega sistema omogoča učinkovit prenos obremenitve, hrbet, ramena in boki pa so zaščiteni z debelim oblazinjenjem.
Nahrbtnik za visokogorsko pohodništvo Tatonka Yukon 60 + 10 modra, pogled od spredaj.
Nahrbtniki za visokogorsko pohodništvo so robustni, stabilni in izjemno trpežni. Zasnovani so tako, da med daljšimi pohodi prenašajo več tovora.
Praktična ergonomska izboljšava je tudi nastavljiva višina naramnic, ki jo lahko prilagodite glede na dolžino hrbta. Udobje hrbta bo z nekaterimi tehnologijami bistveno izboljšalo zračnost zadnjega dela nahrbtnika. Omogoča prosto kroženje zraka okoli hrbta, ki se ne poti. Tudi poln nahrbtnik mora med nekaj urnim zahtevnim pohodom sedeti na hrbtu "kot ulit" in ne sme tiščati ali se zibati iz ene strani na drugo. Stabilnost izboljšujejo tudi stranski trakovi ali prsni pas, nastavljiv po višini.
Nahrbtnik za visokogorsko ekspedicijsko pohodništvo Tatonka Yukon 60 + 10 modra, detajl višinsko nastavljive naramnice.
Kakovostni modeli imajo naramnice z nastavljivo višino in zadnjim delom, ki diha.

Plezalni nahrbtniki

Za te strukturno preproste nahrbtnike so značilne majhna teža, močne barve in trpežni materiali, ki so kos še težjim rokovanjem. Med plezalnimi aktivnostmi je zelo pomembno, da nahrbtnik med težkimi gibi ne zdrsne in da ne tišči. Nahrbtniki za plezalce imajo preprost sistem za nošenje brez kovinske ojačitve, hrbtni del pa je običajno samo oblazinjen. Seveda obstajajo različne rešitve za obešanje vrvi, cepina ali palice. Plezalni nahrbtniki običajno ponujajo prostornino do 40 l, za plezalne dejavnosti v velikih stenah pa je priporočljiv nahrbtnik s prostornino do 24 l.
Bledo modri nahrbtnik za plezalce Mammut Neon Light Ocean.
Nahrbtnik za plezalce ima preprost sistem za nošenje, majhno težo in tipične pritrditve za vrvi, cepine ali palice.

Turno smučarski nahrbtniki

Tako kot plezalne nahrbtnike tudi nahrbtnike za turne smučarje odlikujejo majhna teža in preprosta konstrukcija brez kovinskih ojačitev. Nahrbtnik za turno smuko je izdelan iz trpežnih materialov, običajna prostornina do 40 l pa zagotavlja prostor za udobno shranjevanje kompaktne opreme za plaz, prve pomoči, GPS navigacije, bivak vrečke, čelade in pritrditve za vrvi, smuči, snowboarda ali snowboard čevljev. Za krajše ture zadostuje prostornina do 20 l.
Rdeči nahrbtnik za turno smučanje Ortovox Ascent 32.
Za za turno smučanje se uporabljajo ultra lahki nahrbtniki s preprosto konstrukcijo in prostornino do 40 l.
Odpiranje s sprednje strani vam bo omogočilo hiter dostop do glavnega dela nahrbtnika. Vrhunski modeli imajo zadaj sistem 3D pene, ki vam omogoča enakomerno porazdelitev teže med boki in rameni. Nahrbtniki za turno smuko so narejeni iz izjemno trpežnih in hkrati ultra lahkih patentiranih materialov, kot je najlon 100D Robic Ripstop.
Za nahrbtnike za turno smučanje je značilno sprednje odpiranje in pasovi za pritrditev smuči, snowboarda, čevljev, palic in prostor za shranjevanje čelade.

Nahrbtniki za kolesarjenje, tek in trail tek

Ti manjši ultra lahki nahrbtniki omogočajo razmeroma vsestransko uporabo. Izdelani so iz mehkih tkanin in so zaradi kompaktnih dimenzij in majhne teže poleg kolesarskih ali tekaških dejavnosti priljubljena izbira tudi za reden sprehod po mestu. Kakovostnejši modeli imajo sistem za prezračevanje hrbta. Za tek in trail tek so priljubljene manjši nahrbtniki s prostronino do 15 - 20 l, pri kolesarjenju pa nahrbtniki s prostornino do 34 l.
Rdeč 6-litrski nahrbtnik za kolesarjenje in tek, model Salomon XT 6.
Izjemno lahki kompaktni nahrbtniki iz mehkih tkanin niso namenjeni le za uporabo tekačev in kolesarjev, ampak so priljubljeni tudi za vsakodnevno uporabo. Vrhunski modeli omogočajo tudi dobro prezračevanje hrbta.

Kako pravilno spakirati nahrbtnik

Pakiranje nahrbtnika je pomemben del priprav na pohod. Preden začnete pakirati, dobro premislite, kaj zares potrebujete. Ne pozabite na pomembne stvari in nikar ne vlačite s seboj nepotrebnih stvari. Preberite naše nasvete, kako učinkovito spakirati pohodniško opremo in hkrati optimalno uravnotežiti nahrbtnik.
Lahke in mehke stvari shrani na dno nahrbtnika. Spodnji del nahrbtnika je idealno mesto za spalno vrečo. Srednji zadnji del, ki je v neposrednem stiku z zgornjim delom hrbta, rezerviraj za shranjevanje najtežje opreme, na primer štedilnika ali živil. Ta del bo predstavljal težišče nahrbtnika. Levo in desno stran uporabi za shranjevanje oblačil ali ponjave šotora. Na vrh shranite komplet za prvo pomoč, prigrizke, svetilko, zaščito pred soncem ali sredstvo proti insektom.

Najboljši prostor za dokumente, denar in mobilni telefon boš našel v integriranem bočnem žepu ali v kakerem izmed preostalih smostojnih žepov. Preden jih položite v nahrbtnik, priporočamo, da spakirate posamezne dele opreme in posamezne plastične vrečke. Stvari boste lahko obdržali suhe tudi v primeru nenadnega in nepričakovanega naliva. Steklenica za vodo naj bo pri roki, lahko jo shranite v stranski mrežasti žep. Podlogo za pod spalno vrečo ali paličasto konstrukcijo šotora lahko pritrdite na zunanjost nahrbtnika.
Pravilno pripravljen velik turistični nahrbtnik s pritrjeno podlogo.
Nahrbtnik mora biti dobro uravnotežen, najtežje stvari morajo biti shranjene na sredini hrbta. Podlogo pritrdi na nahrbtnik od zunaj, steklenico shrani v stranski žep.

Outdoor nahrbtniki