cookies
Naši “piškotki” ti bodo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Smučarski čevlji: Kako spoznati alkimijo njihovih lastnosti?

Posodobljeno 22.12.2023
Za 5 min branja
Veronika Svajčiaková
Verjetno si nihče ne želi izbrati smučarskih čevljev, ki se ne prilegajo nogi in s tem naredijo celotno smučarsko izkušnjo neudobno. V današnji poplavi različnih modelov, dizajnov, funkcij in lastnosti je izbira pravega smučarskega čevlja stvar skrbnega premisleka. Da to ne bo zate popolna alkimija, ti bomo svetovali, kako izbrati smučarske čevlje predvsem glede na indeks flex.
Smučarski čevlji: Kako spoznati alkimijo njihovih lastnosti?

Smučarske čevlje vedno izberi glede na tvoje smučarske sposobnosti, težo in velikost stopala. Pri izbiri moraš upoštevali več potrebnih parametrov.

Ženski in moški smučarski čevlji

Ženski smučarski čevlji imajo v primerjavi z moškimi drugače oblikovano okostje čevlja. Ženske imajo naravno nižjo mečno mišico. Peta je oblikovana ožje in so običajno bolj izolirane.

Moški smučarski čevlji imajo višje oblikovan skelet v predelu meč in so ponavadi trši, da prenesejo večji pritisk.

Pravilna dolžina in širina smučarskega čevlja

Osnovni parameter samega smučarskega čevlja je njegova dolžina in širina. Pomembno je, da izmeriš vsako nogo posebej, saj je običajno, da se velikosti razlikujejo za nekaj milimetrov.

Kako doma določiti pravilno dolžino in širino smučarskih čevljev?

Če smučarski čevelj kupuješ preko spleta, preden ga naročiš, odpri podrobno tabelo velikosti in izmeri svojo nogo na papir. Potrebuješ samo svinčnik, papir in ravnilo. Svetovali ti bomo, kako to narediti.

MUZIKER NASVET:
Osredotoči se na obe nogi. Če se zgodi, da je eno stopalo daljše od drugega, je to standardna situacija, ki naj te ne skrbi. Sledi višji vrednosti.

Osredotoči se na večje smučarske čevlje

Ko preideš na izbiro velikosti, se osredotoči na približno 0,5 cm večje smučarske čevlje. Vendar ne pretiravaj. Copat je v smučarskem čevlju še bolj ohlapen in noga dobi več prostora. Med smučanjem se bo vodljivost tvojih smuči poslabšala.

dekle izbira smučarske čevlje

Pomembna je tudi širina smučarskega čevlja. Vendar ga različni proizvajalci različno označujejo. Običajno je med 96 in 106 mm. Od tega je odvisen pravilen prenos energije s smučarskih čevljev na smuči.

Flex index: trdota skeleta

Trdota skeleta - flex index - je parameter, ki opredeljuje upogljivost smučarskega čevlja. To je podatek, ki pove, koliko sile je potrebno, da se dimnik smučarskega čevlja upogne za 10°. Indeks se giblje od 40 do več kot 130.

MUZIKER NASVET:
Ne pozabi, da imaš kot odličen smučar lahko trde smučarske čevlje in mehke smuči. Nikoli pa ne počni obratno. Zaradi mehkih smučarskih čevljev bi se na trdih smučeh izjemno "nadelal" in izgubil energijo, a vožnja ne bi bila tako vredna. Če želiš izvedeti, kako izbrati smuči glede na tehnične parametre, preberi naš članek o parametrih smuči, kateri ti bo vse preprosto obrazložil.

Otroški smučarski čevlji

Za otroke so najbolj primerni otroški smučarski čevlji, ki imajo indeks od 40 do 90. Največja številka je primerna za otroške dirkače.

Smučarji - začetniki

Za rekreativne smučarje, ki šele začenjajo smučati, je primeren smučarski indeks med 60-80. So prilagodljivi, začetnik zlahka zdrži celodnevno smuko v njih. So pa primerni za počasnejšo vožnjo.

Napredni smučarji

Če uživaš v smučanju, delaš velike zavoje in potrebuješ natančen nadzor smuči, se osredotoči na index 90-110. Še vedno so udobni, vendar so namenjeni bolj športnemu slogu vožnje.

Profesionalni smučarji

Za tiste, ki dobesedno živijo za smučanje, imajo odlično tehniko in obožujejo visoke hitrosti, so primerni smučarski čevlji z najvišjim indeksom - 120-130.

Smučko zlahka obvladaš, zdržala bo tudi pri vrtoglavi hitrosti, slabost pa je, da ti bo po daljši vožnji malo neudobno. Tudi v tem primeru pa obstaja preprosta rešitev. Ko si na žičnici, preprosto za trenutek odpni sponke.

profesionalni smučar

Flex na moških smučarskih čevljih

Do razlik v indeksu pride tudi pri izbiri moških ali ženskih smučarskih čevljev. Za:

  • moške začetnike je primeren mehki flex 60-80;
  • rahlo napredne je idealen flex 90-100;
  • naprednih moških je primeren flex 110-120,
  • strokovnjaku ne dela problem niti flex nad 130.

Flex v ženskih smučarskih čevljih

Dame, ki so:

  • začetnice ne bodo potrebovali več kot indeks 60;
  • srednje naprednr lahko imajo flex 65-80;
  • napredne se gibljejo med 85-100;
  • strokovnjakinje bodo uporabljali flex 110 in več.

Kako izbrati zaponke?

Način vklopa je dejavnik, na katerega pri izbiri ne smeš pozabiti. Zaponke so strateško postavljene.

Modeli za odrasle imajo običajno 3-4 zaponke in po možnosti drsno kolo. Če ima smučar samo 3 zaponke, mora biti srednja vedno nameščena na nartu in obrnjena pod kotom 45 stopinj, da fiksira stopalo tudi pod velikim pritiskom.

Zapenjanje zaponke

Ko boš pomeril nov smučarski čevelj, ne pozabi, da ga moraš zapeti največ na drugi zob. V prihodnje ga boš verjetno moral bolj zategniti – tako si boš zagotovil več zob v rezervi.

Preizkušanje smučarskega čevlja

Po izpolnitvi vseh parametrov in izbiri določenega smučarskega čevlja je priporočljivo, da ga dolgo in pravilno preizkušaš.

Smuči te ne smejo tiščati, ne moreš čutiti, da so ti majhne. Ne pozabi, da tudi če imaš na začetku težave z vstavljanjem noge ali obuvanjem smučarskega čevlja, to ne pomeni, da je tvoj smučarski čevelj majhen. Za samodejno obuvanje smučarskih čevljev potrebuješ le vajo.

ženska, ki pomerja nove smučarske čevlje

Vrstni red zapenjanja zaponk

Zaponke zapni v točno določenem vrstnem redu. Najprej zapni tretjo in četrto od spodaj, tako boš peto naravno zdrsnil nazaj in naredil prostor za prste.

Zatem zapni prvo in drugo zaponko. Ko boš v smučarskih čevljih hodil in jih rahlo upognil, bo na sprednjem delu nastal manjši prostor. Prepričaj se, da ti ustreza.

Pusti čevlje na nogah vsaj 20 minut. Če te tudi takrat ne bodo tiščali, si verjetno izbral pravilno.

Vrste smučarskih čevljev

Najbolj priljubljeni smučarski čevlji vključujejo čevlje za urejena pobočja. Primerne so ne samo za začetnike, ampak tudi za napredne smučarje, ki želijo imeti svoje noge v udobju. Zagotavljajo zadostno udobje, so mehke, ojačane in ne povzročajo modric.

Tekmovalni smučarski čevlji - race - imajo togo okostje, so lahko vodljive in hitro prenašajo moč noge na smuči. Imajo visoko fleksibilnost - zato so neudobne za nošenje ves dan.

All mountain smučarski čevlji so nekako v sredini med tekmovalnimi smučarskimi čevlji in čevlji za urejene proge. Primerne so za teren, hkrati pa niso tako trde, da človek ne bi zdržal smučati v njih cel dan na smučišču.

Smučarski čevlji