cookies
Naši “piškotki” ti bodo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Kako izbrati opremo za turnega smučarja začetnika

Posodobljeno 10.01.2024
Za 5 min branja
Pavlína Straková
Si očaran nad smučiščem? Želiš vedeti, kako izbrati obleko, s katero te ne bo nič presenetilo? Vendar pa lahko nabor možnosti na trgu začetnika »zasuje«. Camber ali rocker? Les iz topola ali pavlovnije? Steklena vlakna ali karbon? Preberi članek in izvedel boš, kako narediti pravo izbiro.
Kako izbrati opremo za turnega smučarja začetnika

Se prvič spoznavaš s turnim smučanjem in veš, da bo prav zate? Čas je, da razmisliš o nakupu lastne opreme. Obstajajo različne vrste turnih smuči (tudi prijatelji, ki ti bodo iz različnih razlogov priporočali različne smuči). Toliko možnosti ti zlahka naredijo glavobol. V članku smo zbrali uporabne nasvete o tem, kako izbrati smučarsko opremo, ki bo zate popolna.

10 koristnih nasvetov za nakup prve turnosmučarske opreme

Turnosmučarska oprema je kooperativni sistem

Ne razmišljaj o smučeh, čevljih, vezeh in pasovih kot o štirih različnih delih, ampak kot o enem sistemu, ki je zasnovan tako, da deluje skupaj. Različne vezi delujejo bolje z različnimi smučmi in nekateri pasovi se bolje prilegajo določenim smučem.

Za začetek je lahko prava izbira vnaprej sestavljen komplet kombiniranih smuči z ustreznimi zavezovalni in ujemajoči pasovi. Če pa opremo sestavljaš sam, posezi po pasovih, ki jih za posamezne izbrane smuči priporoča proizvajalec. Več o pasovih si lahko prebereš v našem članku o smučarskih pasovih.

Turnosmučarska oprema zapičena v snegu na ozadju gorskih vrhov

Izberi srednje težke smuči

Čeprav teža ni vse, je ne gre podcenjevati. Večina smuči, ki si jih lahko izposodiš na smučišču, je izdelanih iz težkih materialov, kot sta steklena vlakna ali topolov les.

Pri spustu pridejo prav, pri vzponu pa ti povzročajo veliko težav. Po drugi strani pa so lahke smuči pri vzponu čista pravljica, pri spustu pa te bodo razmajale in ne boš imel niti dovolj stabilnosti. Lažja smučka je tudi manj vzdržljiva.

Najbolje je izbrati smuči, ki so izdelane iz kombinacije materialov, kot so steklena vlakna ali karbon, ali svetlejših lesov, kot je pavlovnija ali jelka. Idealna teža para smuči je okoli 2,5 do 3,5 kg, vendar se lahko nekoliko razlikuje glede na tvojo višino in težo.

Pozor: Nekateri proizvajalci navajajo težo ene smuči, drugi obeh skupaj, zato je bolje preveriti dani parameter.

MUZIKER NASVET:
Kombinacijo jedra iz lesa pavlovnije z laminatom in ojačitvijo iz ogljikovih vlaken ponujajo na primer smuči Black Crows Navis Freebird.

Poišči smuči širine od 95 do 105 mm

Na izbiro širine smuči vpliva tudi vrsta snega, v katerem boš smučal. Če pa se premikaš v normalnih pogojih, razpon od 95 do 105 mm pod vezjo je popolnoma optimalen za turne smuči.

Izberi dolžino smuči, ki jo lahko nadzoruješ

Drži se dolžine smuči, ki jo običajno uporabljaš. Da, krajše smuči so bolj obvladljive pri cikcakanju med drevesi, vendar bodo odvzele gladkost vožnje po svežem prahu. Načeloma morda ne bo razlike v dolžini smuči, ki jih uporabljaš na smučišču in v katere boš »stopal«. Bolje je, da se držiš tega, kar že poznaš.

Moški, ki stoji, drži smuči in se smeji

Razmisli o svojih ciljih

Pri izbiri smučarske opreme je pomembno vedeti, ali jo boš uporabljal izključno za pohodništvo po neurejenih terenih ali pa boš z njo obiskoval tudi smučišča. Za ekskluzivno turno smuko izberite lažje, natančneje turne smuči – Rossignol Escaper 97.

Za kombinacijo obojega izberi smuči, ki so zasnovane za oboje. Takšne smuči so razmeroma lahke, a močne – tako kot Scott Superguide. Primerne so za urejene in neurejene terene.

Izberi smuči, ki jih je enostavno nadzorovati

S trdimi, agresivnimi smučmi je težje zavijati tudi na smučišču, ne še na neurejenem terenu, kjer je že samo po sebi težko. Izberi mehkejše smuči s krajšim radijem obračanja. Točno to so Black Crows Ova.

Poišči tradicionalno obliko smuči - camber z early rise konico

Idealna oblika smuči je stvar posameznikovih preferenc in stila. Vendar ima večina najbolj priljubljenih smučarskih turnih smuči tradicionalno obliko – tako imenovano camber in early rise konica, ki ti pomaga, da se dvigneš v prahu in ga gladko "zaplavaš".

Turni smučar, ki se spušča po globokem prahu

Poišči smučarske čevlje, ki ti ustrezajo

Najpomembnejše lastnosti smučarskega čevlja so: ohranjanje toplih nog in popolno prilagajanje se nogi. Samoumevno je, da so smučarski čevlji kompatibilni z izbrano vrsto vezi.

Za popolno udobje v smučarskih čevljih je optimalno, da jih temeljito preizkusiš in v njih hodiš vsaj 20 minut, da vidiš, ali te kje ne tiščijo. Ko izbiraš smuči prek e-trgovine, si oglej proizvajalčevo tabelo velikosti in preveri, kakšno velikost potrebuješ. Doma preprosto izmeri dolžino in širino svojega stopala v skladu s to tabelo.

Ne podcenjuj izbire vezave

Čeprav je morda mamljivo, da bi po nakupu dragih smuči prihranil pri vezah, tega ne priporočamo. Zadnja stvar, ki si jo želiš pri vzponu na vrh v mrazu in vetru, je se zatakniti, zmrzniti ali zlomljeno vezanje.

Vezi so nepogrešljiv del turnih smuči. Vredno je investirati v kakovostne, ki se bodo dobro prilegale ne le tvojim smučarskim čevljem, temveč tudi tvojim smučem. Za začetek, tako kot pri smučeh, tudi pri teži ni treba iti v »ultra light« ekstrem, dovolj je nekaj srednje težkega. Pomembno je, da zavezovanje je opremljeno z zavoro in dve ali tri stopnje opore pete so dovolj za začetek.

Izbiraš lahko med dvema vrstama vezave – okvir ali pin. Okvir je težji, bolj robusten in njegova priljubljenost je vse manjša. Izplača se v ekstremnih razmerah, za ekstremne smučarje, ki skačejo in izvajajo trike, s čimer pretirano obremenjujejo vez. Trenutno večina rednih turnih smučarjev poseže po pin vezi.

Turnosmučarska vez od blizu, v snegu

Preizkusi čim več opreme

Bolj kot si »pogazil« smuči, bolje imaš predstavo, kaj ti ustreza. Zato pred nakupom lastne opreme preizkusi čim več modelov.

Česa še ne smeš pozabiti?

Turnosmučarske palice

Tudi če lahko za turno smučanje uporabljaš palice za spust, je bolje izbrati outdoor palice, ki so prilagojeni ne samo v globokem snegu, ampak tudi na trdi podlagi. So teleskopske, tako da lahko prilagajaš dolžino glede na to, ali plezaš ali se spuščaš.

Čelada

Čeprav je prostovoljna, je povsem nujen varnostni element pri gibanju v gorah in izven pripravljenih terenov. Izberi lahko, dobro prezračeno čelado z zadostno zaščito.

Turni smučar od zadaj s pogledom na podeželje

Oblačila

Smučarski pohod je zelo specifična telesna dejavnost, ki združuje intenzivno proizvodnjo telesne toplote med vzponom in njeno hitro izgubo med spustom. Zato postavlja posebne zahteve za oblačila, ki morajo biti zelo funkcionalna.

Potrebuješ:

  • zračno spodnjo plast, ki odvaja znoj;
  • toplo srednjo plast, ki jo je enostavno pakirati;
  • trpežno zgornjo plast, ki te bo zaščitila pred spreminjajočimi se vremenskimi razmerami;" za "zračno spodnjo plast, ki odvaja znoj;
  • smučarske nogavice, ki te ščitijo pred modricami in ohranjajo tvoja stopala suha;
  • kapa, kapuca ali večnamenski šal za ogrevanje glave in vratu.

In ne pozabi na kakovostne rokavice. Za pot navzgor bodo zadostovale tanjše, bolj zračne outdoor rokavice, za spust pa si spakiraj tople smučarske rokavice. Lahko so klasične petprstne, vendar so priljubljene tudi palčniki ali trijeprstne.

Sedaj te nič ne ovira, da si sestaviš svojo prvo turnosmučarsko opremo.

Alpinistično smučanje