cookies
Naši “piškotki” ti bodo všeč
Piškotki na spletni strani Muziker se uporabljajo, da je tvoj obisk pri nas vedno prijetna izkušnja. Strinjaj se z uporabo vseh piškotkov s klikom na gumb „Strinjam se“ ali pa v nastavitvah izberi samo tiste, ki so ti všeč. Več informacij.
Strinjam se
Zavrni

Ti je dolgčas na smučišču? Poskusi turno smučanje

Posodobljeno 22.12.2023
Za 5 min branja
Pavlína Straková
Si naveličan čakanja v vrsti za gondolo in te jezi gneča na smučišču? Hrepeniš po pustolovščini na svežem zimskem zraku? Poskusi turno smučanje. V našem članku boš izvedel vse, kar moraš vedeti, preden začneš.
Ti je dolgčas na smučišču? Poskusi turno smučanje

Smučanje je zelo popularen zimski šport, a ob trenutnih naraščajočih cenah na prepolnih smučiščih in neskončnih vrstah za gondolo postaja vse bolj priljubljen ski touring. Če na smučeh verjameš vase in zmoreš vsaj počasen tek, ti to ne bo predstavljalo težav.

Kaj je turno smučanje?

Je skupni izraz za športno aktivnost, ko se s pomočjo protizdrsnih pasov na smučeh povzpneš v zasnežen hrib - bodisi po strmini ali po odprtem terenu.

Za to "hobi" dejavnost bi morali pravilno uporabljati izraz ski touring. Ime turno smučanje/skialpinizem pomeni višji nivo, ki vključuje veliko zahtevnejše razmere in zahteva višjo stopnjo strokovnosti. Vendar jih zaradi enostavnosti v članku uporabljamo kot sinonime.

Kako začeti?

Za prvič priporočamo smučišče, kjer si lahko izposodiš opremo in jo preizkusiš v varnem okolju. Več smučišč je odprtih za smučarje alpiniste, imajo označene proge za vzpone ali celo neurejene proge.

Pozor: Pri gibanju po smučišču ne pozabi upoštevati danih pravil za smučarje alpiniste.

Tudi če "samo" hodiš v klanec, boš ugotovil, da je precej "naporno" in nenadoma boš povsem drugače užival v zasluženem spustu.

Prazno smučišče z ne pospravljenim snegom

Če greš izven proge, se dobro pripravi – preveri vremensko napoved, nevarnost snežnih plazov in se ne precenjuj. V tem primeru tvoji opremi ne sme manjkati lavinska oprema.

MUZIKER NASVET:
Poišči izkušenega partnerja ali uporabi storitve profesionalnih vodnikov, ki se znajdejo a terenu – pomagali ti bodo izboljšati tvojo tehniko.

Osnovna oprema

Ko veš, da je to prava stvar za te, potrebuješ svojo opremo, ki se razlikuje od klasične smučarske opreme.

Turne smuči

Ker lahko na poti navzgor občutiš vsak dodaten gram, je pri teh smučeh poudarek na nizko težo. Hkrati so širši, da se lažje prebijaš skozi globok sneg in ne zdrsneš.

Izbiro smuči prilagodi tudi razmeram, v katerih nameravaš smučati.

MUZIKER NASVET:
Idealna dolžina smuči je tvoja višina minus 10 cm. Najmanjša širina smuči pod vezjo v mm naj bo tvoja teža v kg plus 10.

Kože za turne smuči

Kože se prilepijo na smučo, kar omogoča gibanje naprej in preprečuje premikanje nazaj. Izdelane so iz moherja ali v kombinaciji z umetnimi vlakni.

Prodajajo se univerzalne - izbereš jih glede na dolžino in širino smuči; ali posebej za določeno znamko in model smuči. Oglej si celotno ponudbo.

Ženska drži svoje turne smuči s pritrjenimi koži

Turno smučarske vezi

Naloga veza je, da drži konico smučarskega čevlja trdno pritrjeno na smučko, medtem ko se peta med vzpenjanjem prosto dviguje. Lahko pa se trdno pritrdi na sam spust.

Vez nudi nastavljivo oporo pod peto glede na klanec.

Na izbiro imaš dva sistema - vezi z okvirjem i turne vezi (pin).

Vezi z okvirjem: Smučka je pritrjena na povezovalni okvir med prstom in peto. Z vsakim korakom se dvigne, pri spuščanju pa je zavarovana. Vez Tyrolia Ambition ponuja vse prednosti inovativne tehnologije.

Pin vezi: Smučko pritrdiš neposredno na smučo z dvema stranskima luknjama na konici čevlja in ujemajočimi se kovinskimi konicami na sprednji strani vezi. Preveri ATK Bindings Crest.

MUZIKER NASVET:
Nekatere vezi ne vključujejo zavore v podstavku in jo moraš kupiti posebej.

Za plezanje po poledenelem snegu se splača opremi dodati plezala/mačke, na primer Fritschi Xenic.

Turni pancarji

Ti smučarski čevlji imajo mehanizem za smučanje/hojo, ki zagotavlja svobodo gibanja pri izstopu. Pri spustu se lahko tesno pritrdijo okoli noge.

So podobni pohodniškim čevljem – izdelani so iz lažjega materiala in imajo gumiran protizdrsni podplat. Vedno natančno prilagodi izbiro smučarskih čevljev z vezmi. Razišči svoje možnosti.

Čevlji za turno smučanje zapeti v vez - v gibanju

Turnosmučarske palice

Palice so teleskopske, tako da jih je možno podaljšati za vzpon in skrajšati za spust. Da se ne zataknejo v globokem snegu, imajo običajno spodaj širok krožnik.

Nazobčana konica poskrbi, da jim na skalnatem terenu ne zdrsne. Ponovno velja, čim lažje, bolje je. Izbiraš lahko med pohodniškimi palicami, ki jih lahko uporabiš tudi za pohodništvo.

Ostala oprema

Poleg osnovne opreme ne moreš pozabiti še na nekaj drugih uporabnih stvari.

Čelada

Čelada bi morala biti absolutna osnova za tvojo varnost pri spustu – bodisi na pobočjih ali na odprtem terenu. Izberi lahko, dobro prezračeno, a hkrati varno.

Nahrbtnik

Ker je treba za turno smučanje spakirati nekaj stvari, se splača kupiti ustrezen smučarski nahrbtnik, ki omogoča tudi pripenjanje smuči, ko jih moraš nositi.

Lavinska oprema

Varnosti v gorah ne smemo podcenjevati. Če se odpravljaš na odprt teren, ne smeš pozabiti na funkcionalne lavinsko opremo. Vsebovati mora lavinski oddajnik, lopato in sondo. Splača se opraviti tečaj lavinske varnosti – naučil se boš izogibati snežnim plazovom in ravnati z opremo.

Očala

Ne pozabi na kakovostno UV zaščito, saj sneg odbija sončno svetlobo. Izberi smučarska očala, ki ti pridejo prav pri spustu, ali sončna očala, ki ti pridejo prav pri vzponu.

Trije smučarski alpinisti v čeladah, z očali in nahrbtnikom

Oblačila

Turno smučanje postavlja posebne zahteve glede oblačil, zato jih je treba izbrati zelo previdno. Med plezanjem se boš zagotovo precej potil, a ko se boš ustavil, boš hitro izgubil telesno temperaturo. Zato je plastenje ključnega pomena in pričakuj, da se boš moral obleči ali sleči po potrebi.

Spodnji sloj

Je kot tvoja druga koža. Delovati mora termoregulacijsko, dobro odvajati znoj in ščititi pred pregrevanjem. Primerna izbira majic in hlač proizvajalca UYN Ambityon.

Srednji sloj

Srednji sloj se nosi preko spodnje plasti. Je to topla, izolacijska jakna, ki se zlahka sleče in obleče. Primer je zimska jakna s puhom ali sintetičnim polnilom, ki ni le lahka, ampak jo brez težav zložimo v nahrbtnik, ko je ne uporabljamo. Odlična izbira je na primer outdoor jakna znamke Jack Wolfskin.

Zgornji sloj

Zgornji sloj ščiti pred vetrom in vremenskimi vplivi. Naj bo lahek, izdelan iz softshell-a ali hardshell-a. Ocenil boš tudi prezračevalne luknje z zadrgo na hlačah, kot so hlače Helly Hansen Odin Mountain. Lahko jih dopolniš z jakno iste znamke Verglas Infinity.

Moški tik pod hribom v funkcionalnih oblačilih

Dodatki

Vsekakor se splača investirati v dva para rokavic – tankih, zračnih outdoor rokavice za vzpon in debelih toplih za spust smučarske.

Ne pozabi na kakovostne smučarske nogavice, da te nikjer nič ne žuli, idealna dolžina je pod kolena. Tudi multifunkcionalni šal je zelo dober pomočnik v spremenljivem vremenu.

Tudi če se na prvi pogled zdi velika investicija, ti lahko zagotovimo, da se ti bo hitro povrnila. Ne samo, da ne plačaš smučarskih vozovnic, ampak si bistveno izboljšaš kondicijo in okrepiš svoje telo. Nikoli ga ne boš tako temeljito natreniral v eni uri v fitnesu, hkrati pa si na svežem zraku v čudoviti naravi.

Alpinistično smučanje